Ρισάρντ Γκασκέ: Το πιο πρόσφατο παράδειγμα με υπόθεση ντόπινγκ, που συνοδεύτηκε από μία απίστευτη δικαιολογία η οποία έφερε μάλιστα την αθώωση του αθλητή, αφορά τον Ρισάρντ Γκασκέ.
Ο 23χρονος Γάλλος τενίστας, Νο 32 στον κόσμο, κινδύνευε με τιμωρία δύο ετών καθώς βρέθηκε θετικός σε χρήση κοκαΐνης στα τέλη Μαρτίου, μετά από ένα τουρνουά τένις στο Μαϊάμι όπου είχε αποχωρήσει πρόωρα λόγω τραυματισμού.
Ευτυχώς για τον ίδιο, το δικαστήριο της παγκόσμιας ομοσπονδίας τένις πίστεψε την ομολογουμένως αναπάντεχη εκδοχή του, ότι δηλαδή είχε καταναλώσει κοκαΐνη ενώ φιλούσε μία κοπέλα με την οποία είχε μόλις γνωριστεί σε ένα μπαρ.
Σύμφωνα με την ετυμηγορία η περιβόητη "Πάμελα" (το όνομα της Γαλλίδας που επικαλέστηκε ο Γκασκέ) ήταν εκείνη που μόλυνε τον τενίστα, με αποτέλεσμα να τιμωρηθεί με μόλις 2,5 μήνες αποκλεισμό από τα κορτ.
Μάρκο Μποριέλο: Το όνομα του Μάρκο Μποριέλο ήταν από τα πιο "ηχηρά" που έχουν συνδεθεί με υπόθεση ντόπινγκ, με την άλλοτε σύντροφό του, Μπελέν Ροντριγκές (μοντέλο εκ Αργεντινής) να είναι τελικά αυτή που τον "έβγαλε λάδι".
Συγκεκριμένα, ο επιθετικός της Μίλαν είχε βρεθεί θετικός πριν από περίπου 2,5 χρόνια στην ουσία κορτιζόνη, όμως αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι είχε εν γνώση του χρήση αυτής της ουσίας για να τιμωρηθεί τελικά με μόνο 3 μήνες αποκλεισμό από τα γήπεδα.
Και αυτό γιατί πήρε όλη την ευθύνη πάνω της η σύντροφός του, που υποστήριξε ότι η ουσία βρέθηκε στον οργανισμό του παίκτη μετά από σεξουαλική επαφή που είχαν!
"Επειδή δεν χρησιμοποιήσαμε προφυλακτικό τον συμβούλευσα να χρησιμοποιήσει αλοιφή την οποία μου έχει γράψει ο γιατρός μου, όμως ξέχασα ότι περιείχε κορτιζόνη. Η σεξουαλική μας επαφή αποδείχτηκε μοιραία", είπε χαρακτηριστικά.
Κριστιάν Μπούκι και Σαλβατόρε Μόνακο: Οι ποδοφαιριστές της Περούτζα, Σαλβατόρε Μόνακο (αμυντικός) και Κριστιάν Μπούκι (μέσος) βρέθηκαν το 2000 θετικοί σε χρήση ναδρολόνης, με τους δύο ποδοσφαιριστές να μην παραδέχονται ποτέ την ενοχή τους.
"Πέφτω από τα σύννεφα, θα ήθελα να μιλήσω με την ομάδα μου πριν εκδώσω οποιαδήποτε ανακοίνωση. Αυτή τη στιγμή είμαι έκπληκτος και απροετοίμαστος, κανείς δεν με είχε ενημερώσει", ήταν οι πρώτες δηλώσεις του Μόνακο, ενώ ο Μπούκι δήλωσε μόλις πληροφορήθηκε για τα ίχνη ναδρολόνης που βρέθηκαν στα ούρα του:
"Είμαι καθαρός και το σημαντικότερο είναι πως δεν μπορώ να το πιστέψω. Είναι απίστευτο". Αμφότεροι οι αθλητές δήλωσαν αθώοι, υποστηρίζοντας ότι η ουσία βρέθηκε στον οργανισμό τους μέσω χοιρινού κρέατος που είχαν καταναλώσει...
Φερνάντο Κόουτο: Το Καμπιονάτο έχει να "επιδείξει" αρκετές περιπτώσεις αθλητών που βρέθηκαν "θετικοί" σε χρήση απαγορευμένων ουσιών, και ο Φερνάντο Κόουτο ήταν ένας από αυτούς.
Το 2001, εποχή που ο Πορτογάλος πρώην κεντρικός αμυντικός αγωνιζόταν με τη φανέλα της Λάτσιο, βρέθηκε θετικός στην ουσία ναδρολόνη με αποτέλεσμα να του επιβληθεί τετράμηνος αποκλεισμός από τους αγωνιστικούς χώρους.
Εκείνος πάντως ισχυρίστηκε ότι η ναδρολόνη βρέθηκε στον οργανισμό του, μέσω σαμπουάν κατά της... τριχόπτωσης (το ίδιο επικαλέστηκε ο επίσης μακρυμάλλης εκείνη την εποχη Μανουέλε Μπλάζι).
Έντγκαρ Ντάβιντς: Λίγους μήνες αργότερα και συγκεκριμένα το Μάιο του 2001 μπλέχτηκε στα δίχτυα της αθλητικής δικαιοσύνης το όνομα του Ένγκαρ Ντάβιντς, την εποχή που έπαιζε στο Καμπιονάτο για λογαριασμό της Γιουβέντους.
Το ολλανδικό "πίτμπουλ" τιμωρήθηκε από την FIFA για την παρουσία στον οργανισμό του της ουσίας ναδρολόνης, με τον ίδιο να ισχυρίζεται πως αυτό ήταν απόρροια ενός σιροπιού που είχε καταναλώσει για να θεραπευτεί από πονόλαιμο.
Σααντί Αλ Καντάφι: Ο Αλ Σααντί Καντάφι, τρίτος γιος του ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι, αποκτήθηκε το καλοκαίρι του 2003 από την Περούτζα και κατάφερε έτσι να γίνει ο πρώτος παίκτης από τη Λιβύη που έχει αγωνιστεί στο φημισμένο Καμπιονάτο. Το εντυπωσιακό με την περίπτωσή του:
Το ότι φόρεσε γία μόνο φορά τη φανέλα των "περουτζίνι" και μάλιστα κόντρα στην αγαπημένη ομάδα του, Γιουβέντους, ενώ αργότερα βρέθηκε θετικός σε έλεγχο αντιντόπινγκ, στην ουσία ναδρολόνη.
Η δικαιολογία του πρώην ποδοσφαιριστή (και νυν πολιτικού); Πως η ουσία βρέθηκε εξαιτίας αλοιφής που είχε χρησιμοποιήσει για πόνο στην πλάτη...
Ντένις Μίτσελ: Το 1998, ο Αμερικανός σπρίντερ Ντένις Μίτσελ τιμωρήθηκε για δύο χρόνια από την IAAF, μετά από τεστ στο οποίο υποβλήθηκε και το οποίο έδειξε υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης.
"Είχα πιει πέντε μπουκάλια μπύρα και έκανα σεξ με τη γυναίκα μου τέσσερις φορές. Ήταν τα γενέθλιά της και ήθελα να της κάνω ένα ξεχωριστό δώρο", δήλωσε μεταξύ άλλων κατά την υπεράσπιστή του ο αθλητής, με την αμερικανική ομοσπονδία να τον επαναφέρει στους αγώνες, όχι όμως και η παγκόσμια ομοσπονδία στίβου.
Η τελευταία διεθνή εμφάνισή του σε αγώνες ήταν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2001, όταν είχε πάρει την πρώτη θέση στην κούρσα 4Χ100, όμως στη συνέχεια του αφαιρέθηκε το μετάλλιο με την ανάμειξη ενός συμπαίκτη του στο σκάνδαλο BALCO.
Άντζελο Περούτσι και Αντρέα Καρνεβάλε: Στις 23 Σεπτεμβρίου 1990 και μετά από έναν αγώνα Ρόμα-Μπάρι, οι δύο τότε παίκτες των "τζαλορόσι", Άντζελο Περούτσι και Αντρέα Καρνεβάλε "πιάστηκαν" θετικοί στην απαγορευμένη ουσία φεντερνίνη (ουσία που περιέχεται στο φάρμακο Lipolill), και τιμωρήθηκαν για έναν χρόνο από την αθλητική δικαιοσύνη.
Ο Περούτζι, αρκετά χρόνια μετά, σε μία συνέντευξή του μίλησε για τα ψέματα που είχαν πει τότε, με αποκορύφωμα το ότι του είχε χορηγησει την ουσία -άθελά της- η μητέρα του!
"Ήταν μία δύσκολη στιγμή. Μου είχαν κολλήσσει την ετικέτα του ποδοσφαιριστή που χαπακώνεται. Μας επέβαλαν τιμωρία ενός χρόνου, όχι επειδή αξίζαμε τόσο μεγάλη τιμωρία, αλλά γιατί τόσο εγώ όσο ο συμπαίκτης μου, όσο και ο πρόεδρος Βιόλα, είπαμε αμέτρητα ψέματα για την υπόθεση.
Η ιστορία, πράγματι, είναι εντελώς διαφορετική από την εκδοχή που δώσαμε αρχικά. Δεν υπήρχε κανένα δείπνο, στο τέλος του οποίου μου έδωσε η μητέρα μου εκείνη την παστίλια (εκείνη ήταν η επίσημη εκδοχή). Την παστίλια μου την έδωσε αντίθετα ένας παίκτης. Εγώ προερχόμουν από έναν τραυματισμό και μου είπε ότι, παίρνοντάς την, δεν θα αισθανόμουν άσχημα. Ήμουν άπειρος και ανόητος που τον πίστεψα και για αυτό μου άξιζε η τιμωρία. Όμως η μητέρα μου δεν είχε την παραμικρή σχέση.
Μου είπαν να πω έτσι, αν και εγώ δεν ήθελα να μπει στο χορό αυτή η οικογένειά μου. Το δέχτηκα επειδή εκείνη την εποχή σκεφτόμουν διαφορετικά. Ήταν καλύτερα για αυτούς να κατηγορηθεί ένα νεαρό παιδί παρά ένας γνωστός ποδοσφαιριστής", δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρώην γκολκίπερ.
Τζίτζι Σιμόνι: Αναμφίβολα, η κορυφαία ιστορία στα χρονικά με παίκτη που έχει κατηγορηθεί για χρήση ντόπινγκ είναι αυτή του Ιταλού ποδηλάτη, Τζίτζι Σιμόνι, ο οποίος αποκλείστηκε το 2002 από τον Γύρο της Ιταλίας, καθώς βρέθηκε στο αίμα του μετά από έλεγχο αντιντόπινγκ, ίχνη κοκαΐνης.
Ο ίδιος "φώναζε" ότι ήταν αθώος όμως κανείς δεν είχε ανοιχτά τα αυτιά του. Τελικά, λίγο καιρό αργότερα έλαμψε η αλήθεια με τον πλεόν απίθανο τρόπο, καθώς διαπιστώθηκε πως η κοκαΐνη στο αίμα του προήλθε από καραμέλες (!) που είχε αγοράσει για αυτόν από το μακρινό Περού η θεία του...
Έναν χρόνο μετά αποκατέστησε την αδικία του αποκλεισμού καθώς αναδείχτηκε νικητής στο Γύρο της Ιταλίας, για δεύτερη μάλιστα φορά στην καριέρα του.
Χαβιέρ Σοτομαγιόρ: Ο Χαβιέρ Σοτομαγιόρ θεωρείται ο καλύτερος άλτης ύψους όλων εποχών (έχει το παγκόσμιο ρεκόρ στον ανοιχτό στίβο με 2,45 μέτρα και στον κλειστό με 2,43 μέτρα), με την φήμη του όμως να κηλιδώνεται από τις κατηγορίες περί ντόπινγκ.
Ο Κουβανός πρωταθλητής βρέθηκε θετικός σε χρήση κοκαΐνης το 1999 κατά τη διάρκεια των Παναμερικανικών Αγώνων, με τον ίδιο να δηλώνει αθώος και τον Φιντέλ Κάστρο να καταγγέλει την... κουβανο-αμερικανική μαφία.
Η IAAF πάντως μίκρυνε την διάρκεια της ποινής του για να πάρει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ, επικαλούμενη το γεγονός ότι ο Σοτομαγιόρ είχε προσφέρει πολλά στο άθλημα λειτουργώντας παράλληλα υποδειγματικά κατά τη διάρκεια της καριέρας του.
Τον Ιούνιο του 2001 ο Σοτομαγιόρ βρέθηκε θετικός αυτή τη φορά στην ουσία ναδρολόνη, γεγονός που τον ώθησε να δώσει τέλος στην καριέρα του.
sport24
0 Σχόλια