Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Savoir vivre για αστυνομικούς

Το "σαβουάρ βιβρ" της Αστυνομίας τυπώθηκε σε οδηγό και διανέμεται σε όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες της χώρας.
*  Όχι όρους προσβλητικούς
Ο αστυνομικός θα πρέπει:
Να αποφεύγει προσβλητικούς όρους, όπως "γύφτος" ή "Αθίγγανοι" και να γνωρίζει ότι οι περισσότεροι Ρομά είναι αναλφάβητοι και δεν έχουν γραπτή γλώσσα.
Να ξέρει ότι οι γυναίκες δεν αφήνουν εκτεθειμένα τα πόδια τους και
φοράνε μακριές πολύχρωμες φούστες.
Επίσης να γνωρίζει ότι οι Ρομά πιστεύουν στη δύναμη των φυλακτών, της κατάρας καθώς και στο "κακό μάτι", στην κακοτυχία και τα υπερφυσικά πνεύματα, και για το λόγο αυτό θα πρέπει αυτές τους οι ανησυχίες να αντιμετωπίζονται με σεβασμό.
*  Για τους ηλικιωμένους
Ο αστυνομικός υποχρεούται:
Να λαμβάνει υπόψη ότι ορισμένες ομάδες ηλικιωμένων, όπως εκείνοι που βρίσκονται στα πρώτα στάδια της νόσου Αλτσχάιμερ, παρουσιάζουν δυσκολίες στην απόκτηση επίσημων εγγράφων όπως η Αστυνομική Ταυτότητα.
*  Για τους ανήλικους
Ο αστυνομικός θα πρέπει:
Να μη βάζει χειροπέδες σε ανηλίκους, εκτός και αν συντρέχει διαπιστωμένος κίνδυνος φυγής τους ή βίαιης συμπεριφοράς.
Να ενημερώνει τους γονείς του συλληφθέντα και να διευκολύνει την τηλεφωνική επικοινωνία του ανηλίκου με τους γονείς του σε κάθε στάδιο.
Εάν ο ανήλικος ζητά από την αστυνομία να μη γίνει επικοινωνία με το γονέα, την τελική κρίση περί του ζητήματος εκφέρει ο αρμόδιος εισαγγελέας.
Να ξέρει ότι ο αλλοδαπός ασυνόδευτος ανήλικος έχει το δικαίωμα να ζητήσει άσυλο.
*  Για τους ομοφυλόφιλους
Ο αστυνομικός πρέπει:
Να μην κάνει καμία υποτιμητική αναφορά στο γενετήσιο προσανατολισμό του πολίτη και να δείχνει ιδιαίτερη προσοχή στις περιπτώσεις των τραβεστί αποφεύγοντας προσβολές που αφορούν την εμφάνισή τους.
*  Για τους Βουδιστές
Ο αστυνομικός υποχρεούται:
Να αντιμετωπίζει τα αντικείμενα λατρείας και τα αγαλματίδια με το δέοντα σεβαμό και να τα πιάνει μόνο από τη βάση τους και ποτέ από το κεφάλι.
Όταν μπαίνει σε σπίτι βουδιστή να ρωτάει εάν πρέπει να βγάλει τα παπούτσια του σε ένδειξη σεβασμού.
Όταν εισέρχεται σε βουδιστικό ναό να βγάζει το καπέλο και τα παπούτσια.
Να γνωρίζει ότι ο χαιρετισμός των βουδιστών δεν γίνεται με χειραψία και να ξέρει ότι όταν συνομιλεί με ένα βουδιστή του αντίθετου φύλου μπορεί να παρατηρήσει ότι το άτομο εκείνο αποφεύγει την επαφή με τα μάτια.
Αυτό δεν αποτελεί σημάδι εξαπάτησης ή αποφυγής, καθώς είναι πιθανό το άτομο να ακολουθεί κάποιο θρησκευτικό δ΄δαγμα που αφορά τη σεμνότητα.
*  Για τους Εβραίους
Ο αστυνομικός θα πρέπει:
Να γνωρίζει ότι το Σάββατο είναι για τους Εβραίους ημέρα χωρίς δραστηριότητες και να μην τους προσφέρει για γεύμα μαλάκια.
΄Οταν εισέρχεται σε συναγωγή, τον οίκο συνέλευσης των Εβραίων, να ζητάει άδεια εισόδου από το ραβίνο ή τον υπεύθυνο του χώρου, σε ένδειξη σεβασμού.
*  Για τους Μουσουλμάνους
Ο αστυνομικός θα πρέπει:
Να μην τους παρέχει αλκοόλ ή γεύμα με χοιρινό κρέας και να διευκολύνει την προσευχή και το τελετουργικό του πλυσίματος, σε κατάλληλες ώρες, πέντε φορές την ημέρα.
Επιπλέον, να επιτρέπει στις γυναίκες να καλύπτονται όταν διεξάγει έρευνα σε κατοικία, να αποφεύγει την χειραψία μαζί τους και να μην τοποθετεί το Κοράνι στο πάτωμα αλλά να το φυλάσσει με το μεγαλύτερο δυνατό σεβασμό.
΄Οταν μπαίνει για έλεγχο σε τζαμί να βγάζει τα παπούτσια του και να ζητά τυπικά την άδεια από τον ιμάμη.
Εάν είναι γυναίκα αστυνομικός, να εισέρχεται μόνο σε χώρο όπου επιτρέπεται η είσοδος των γυναικών και να καλύπτει το κεφάλι και τα πόδια.
sparaskevopoulos@e-typos.com..

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια