Τη διαχρονική θεωρία ότι το μητρικό ένστικτο είναι αποκλειστικά γένους θηλυκού έρχεται να καταρρίψει πρόσφατη έρευνα, παρέχοντας και «επισήμως» το δικαίωμα στους νέους μπαμπάδες να νιώθουν εξίσου σημαντικοί με τις μαμάδες σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη ισχυρών συναισθηματικών δεσμών με το νεογέννητο μωρό τους.
Οι σύγχρονοι «χαζομπαμπάδες» νιώθουν τον οργανισμό τους να κατακλύζεται από τις ίδιες γονεϊκές ορμόνες οι οποίες «πλημμυρίζουν» τον αντίστοιχο των νέων «μαμάδων».
Οι χημικές ουσίες που εκκρίνονται φαίνεται να πυροδοτούν μια σειρά διεργασιών στον ανδρικό εγκέφαλο οι οποίες συνδράμουν στη διαμόρφωση μακροπρόθεσμων σχέσεων φροντίδας και έγνοιας με το νεογέννητο παιδί τους.
Ο «χείμαρρος» ορμονών όπως η οξυτοκίνη και η προλακτίνη που προκαλεί το γεγονός της γέννησης ενός παιδιού έχει μελετηθεί και καταγραφεί λεπτομερώς στην περίπτωση των γυναικών, ωστόσο το εν λόγω φαινόμενο αποδιδόταν μέχρι σήμερα στη διαδικασία τοκετού και θηλασμού.
Η οξυτοκίνη «ενθαρρύνει» τις μυϊκές συσπάσεις κατά τη διάρκεια του τοκετού, ενώ η προλακτίνη από την πλευρά της προωθεί τη διαδικασία παραγωγής γάλακτος στους μαστούς.
Αμφότερες βοηθούν, σύμφωνα με επιστημονικές διαπιστώσεις, τις γυναίκες να δεθούν ψυχολογικά με το παιδί τους.
Ωστόσο στους άντρες υπήρχαν, όπως εκτιμούσαν επί χρόνια, ελάχιστες μεταβολές αυτού του τύπου, αποδίδοντας το φαινόμενο στη μη άμεση εμπλοκή του άντρα στον τοκετό και στον θηλασμό.
Παραπλήσια αύξηση
Η νέα έρευνα έρχεται να αντικρούσει αυτούς τους ισχυρισμούς, καταδεικνύοντας ότι η αύξηση των επιπέδων αμφότερων των εν λόγω ορμονών σε νέους πατέρες είναι παραπλήσια με εκείνη στις νέες μαμάδες.
«Αυτός φαίνεται να είναι ο τρόπος εξέλιξης με τον οποίο βοηθούνται οι άντρες να γίνουν καλοί γονείς από τη στιγμή που θα αποκτήσουν ένα μωρό», τονίζει η νευροεπιστήμονας Ρουθ Φέλντμαν, καθηγήτρια στα πανεπιστήμια του Γέιλ και του Μπαρ Ιλαν στο Ισραήλ.
Σε ένα από τα πειράματα, η επιστημονική ερευνήτρια και οι συνεργάτες της μελέτησαν και κατέγραψαν τα επίπεδα των δύο ορμονών σε 43 «χαζομπαμπαδες» κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου από την ημέρα γέννησης του πρώτου τους παιδιού.
Παράλληλα, μια βιντεοκάμερα κατέγραφε τη στάση και τη συμπεριφορά των εθελοντών πατεράδων προς τα μωρά τους, καθώς χάιδευαν ή έπαιζαν με τα παιδιά τους.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν έναν ισχυρό συσχετισμό μεταξύ των επιπέδων των δύο ορμονών στους πατέρες και του βαθμού ικανότητάς τους στο παιχνίδι και την επικοινωνία με τα μωρά τους.
Οπως πιθανολογεί η Φέλντμαν, οι ορμόνες λειτουργούν κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να ανανεώνουν συγκεκριμένους αγωγούς του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα οι νέοι πατεράδες να καθίστανται περισσότερο συναισθηματικοί με τα παιδιά τους.
Στην έρευνα η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Ορμόνες και Συμπεριφορά», θεωρείται, μεταξύ άλλων, πιθανό τα συστήματα της προλακτίνης και της οξυτοκίνης να αναδιοργανώνουν και να δημιουργούν νέες συνδέσεις λόγω της αύξησης των καθημερινών εμπλοκών του πατέρα με το νεογέννητο μωρό του σε συνδυασμό με τις αναπτυσσόμενες κοινωνικές δεξιότητες του μωρού από τον 2ο έως τον 6ο μήνα.
Την αξιοπιστία των επιστημονικών ευρημάτων φαίνεται πως ενισχύουν μέχρις ενός βαθμού ορισμένες περιπτώσεις από τον αστραφτερό κόσμο του αμερικανικού κινηματογράφου?
Ο Κόλιν Φάρελ επί παραδείγματι, ο οποίος υπεβλήθη σε θεραπεία αποτοξίνωσης από το ποτό και άλλες καταχρήσεις, δήλωσε, όπως επισημαίνουν οι «Κυριακάτικοι Τάιμς του Λονδίνου», αναγεννημένος και πλήρως μεταμορφωμένος μετά τη γέννηση του γιου του Χένρι τον περασμένο Οκτώβριο.
Στο πλαίσιο ενός δεύτερου πειράματος που διεξήγε η ομάδα της Φέλντμαν, συγκρίθηκαν τα ποσοστά αύξησης της οξυτοκίνης σε άντρες και γυναίκες όταν έγιναν για πρώτη φορά γονείς.
Στη μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 80 ζευγάρια, διαπιστώθηκε ότι τα επίπεδα οξυτοκίνης αυξήθηκαν ισόποσα στους άντρες και τις γυναίκες.
Eπιμέλεια: Ανδρέας Κατσούλης
akatsoulis@pegasus.gr
0 Σχόλια