Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

ΛΙΜΝΟΔΕΞΑΜΕΝΕΣ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΞΕΚΛΕΙΔΩΝΕΙ Η ΜΙΚΡΗ ΛΙΜΝΟΔΕΞΑΜΕΝΗ
Αν κάποιος καταθέσει 3.000 ευρώ στην Τράπεζα, μάλλον θα είναι ευχαριστημένος αν πάρει τόκους 150 ευρώ.
Αν τα επενδύσει σε μια ξενοδοχειακή επιχείρηση, στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να περιμένει κέρδος 750 ευρώ.
Αν όμως σκάψει μια μικρή λιμνούλα ενός
στρέμματος, μπορεί να κερδίσει μέχρι και 3.000 ευρώ τον χρόνο.
Υπερβολή ; Μάλλον ΟΧΙ ! Το μυστικό είναι πέντε λέξεις :
ΥΔΡΕΥΣΗ - ΑΡΔΕΥΣΗ - ΥΔΡΟΠΟΝΙΚΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ.
Ας κοιτάξουμε το θέμα λίγο πιο κοντά.
ΥΔΡΕΥΣΗ
Με την επιφύλαξη αξιοποίησης του νερού της μικρής λιμνοδεξαμενής ως ποσίμου (που δεν είναι βέβαιο ότι συμφέρει η επεξεργασία του από τον ιδιοκτήτη της δεξαμενής, αφού είναι συμφερότερη η απευθείας συλλογή βρόχινου σε ασκούς ή πλαστικές δεξαμενές ), συμφέρει όμως και είναι εύκολο να χρησιμοποιείται το νερό αυτό για τις υπόλοιπες οικιακές ανάγκες.
Με το άδειασμα μικρής ποσότητας ελαιώδους υγρού (παραφίνης, λαδιού κλπ) στην επιφάνεια της λιμνοδεξαμενής, θα μπορούσε να αποφεύγεται η εξάτμιση, που σύμφωνα με μελέτες είναι ένα κυβικό ανά τετραγωνικό μέτρο επιφάνειας τον χρόνο.
Αν μάλιστα η επιπλέουσα μεμβράνη παραφίνης βάφεται μαύρη με χρωστική ουσία, ώστε να μην περνούν ηλιακές ακτίνες, πιθανότατα θα αποτρέπεται η δημιουργία φυτικών μικροοργανισμών και κατ επέκταση η δημιουργία οσμών, που ενοχλεί τον καταναλωτή και τον υποχρεώνει σε κάποιο έστω και μηδαμινό κόστος επεξεργασίας.
Με δεδομένο ότι τετραμελής οικογένεια καταναλώνει περίπου 300 κυβικά τον χρόνο μπορεί κανείς να υπολογίσει ανάλογα την αξία τους.
ΑΡΔΕΥΣΗ
Με το πότισμα των ελαιώνων την Άνοιξη ή το Φθινόπωρο μπορεί να αυξηθεί ή απόδοση σε λάδι ποιοτικά και ποσοτικά μεχρι και 100%. (βλέπε Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων / http://www.nagref-cha.gr/eldocs/irrigation.html ). Το ίδιο ισχύει κατ αναλογία και για άλλες καλλιέργειες .
ΥΔΡΟΠΟΝΙΚΗ
Η Υδροπονική καλλιέργεια δεν είναι πολύ γνωστή στον τόπο μας. Πραγματοποιείται σε περιβάλλον θερμοκηπίου, χωρίς ουσιαστικά να χρειάζεται χώμα παρά μόνο αδρανή υλικά (περλίτης, αλαφρόπετρα, σπασμένα κεραμικά κλπ ). Με την Υδροπονική ανακυκλώνεται το ίδιο νερό και τα θρεπτικά στοιχεία (λιπάσματα, κοπριά, τα οποία προσθέτουμε), με μηδενική σχεδόν απώλεια.
Δίχως επαρκές και φθηνό νερό Υδροπονική δεν γίνεται.
που όταν ανακυκλώνεται δημιουργεί επί πλέον οφέλη.
Εν τούτοις είναι πολύ αμφίβολο ότι η Κεντρική Διοίκηση ή η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα βοηθήσει για να υπάρξει πρόοδος στην προώθηση αυτού του θέματος.
Έτσι η συσπείρωση ομάδας νοικοκυραίων, που θα δραστηριοποιηθεί σε αυτή την κατεύθυνση φαίνεται να είναι η πιο πρακτική λύση.
Η δημιουργία λοιπόν Συνεταιρισμού (ή Εταιρείας) Εξοικονόμησης και Εκμετάλλευσης νερού θα ήταν μια εξέλιξη που θα έφερνε άμεσα και χειροπιαστά αποτελέσματα.
Ο συνεταιρισμός (ή Εταιρεία) εκτός των άλλων θα μπορούσε να οργανώσει ενημερωτικά σεμινάρια για τους αγρότες στα ζητήματα της Θέρμανσης, Άρδευσης, Υδροπονικής και Ύδρευσης. Μια πιο φιλόδοξη προσέγγιση θα ήταν ο Συνεταιρισμός να ιδρύσει Συμβουλευτικό Κέντρο, το οποίο θα προσφέρει δωρεάν μελέτες και θα φροντίζει την προώθηση τέτοιων θεμάτων για τα μέλη του. Αυτό είναι το πρώτο βήμα για να πεισθούν οι αγρότες ότι τους συμφέρει να συμμετάσχουν.
Γιατί μπορεί βέβαια το γενικό συμφέρον να περνάει μέσα από το ατομικό , αλλά ο απλός αγρότης πρέπει να πεισθεί ότι μόνο με την ενεργή συμμετοχή σε αυτό το θέμα ο ίδιος θα βγει κερδισμένος.
Όπως και να έχει είναι έξυπνο να επενδύσεις 3.000 ευρώ, να τα αποσβέσεις σε ένα χρόνο και ύστερα, κάνοντας την περιουσία σου πιο παραγωγική, να έχεις κάθε χρόνο 3.000 ευρώ πάρα πάνω στο ταμείο σου. Και ακόμα να εξασφαλίσεις την αυτονομία σου πλαταίνοντας την γκάμα των ευκαιριών.
του συμπατριώτη ΔΙΟΝΥΣΗ ΜΑΡΙΝΟΥ-ΚΟΥΡΗ
dionisakis

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια