Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Οι Αμερικανοί φεύγουν από το Ιράκ

ΙΡΑΚ =  Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ «ΓΥΡΙΖΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ» ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ 7 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΟΧΗΣ, ΠΟΥ ΣΤΟΙΧΙΣΕ ΤΗ ΖΩΗ (ΕΠΙΣΗΜΩΣ) ΣΕ 4.419 ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΤΟΥ ΚΑΙ 106.071 ΙΡΑΚΙΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ
Φεύγουν κι αφήνουν πίσω τους ... 50.000 άνδρες!
Οι τελευταίες μάχιμες μονάδες του στρατού των ΗΠΑ εγκαταλείπουν το Ιράκ, για να τηρήσουν το χρονοδιάγραμμα της παραμονής «μόνο» 50.000 ανδρών από την 31η Αυγούστου και... κανενός την Πρωτοχρονιά του 2012, όπως υποσχέθηκε ο Μπαράκ Ομπάμα, αλλά, όπως όλα
δείχνουν, έστω και αν τα διακηρυγμένα χρονοδιαγράμματα τηρηθούν, μετά τους Αμερικανούς έρχεται το χάος και νέο «πεδίο δόξης λαμπρό» για δράση και άλλων μισθοφόρων.
Οταν τις πρώτες πρωινές ώρες χθες τα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού της 4ης Ταξιαρχίας Στράικερ περνούσαν τα σύνορα μπαίνοντας στο Κουβέιτ, ύστερα από ολονύκτιο ταξίδι στην ιρακινή έρημο, στρατιώτες και αξιωματικοί ζητωκραύγαζαν ενθουσιασμένοι: Γυρίζουν στην πατρίδα. Για εκείνους η αποστολή μάχης είχε τελειώσει.
«Εξοδος» μέχρι 31 Αυγούστου
Αλλά, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο και το Πεντάγωνο, για περίπου 6.000 συναδέλφους τους θα συνεχιστεί λίγες μέρες ακόμα, μέχρι τις 31 Αυγούστου.
Με την αναχώρηση και του τελευταίου, ξημερώνοντας 1η Σεπτεμβρίου, θα τερματιστεί επισήμως η αποστολή μάχης που ξεκίνησε πριν από επτά χρόνια και πέντε μήνες, με την ονομασία Επιχείρηση Ιρακινή Ελευθερία (Oreration Iraqi Freedom) και, σωριάζοντας κυριολεκτικά τη χώρα σε συντρίμμια, κόστισε (μέχρι χθες, σύμφωνα πάντα με επίσημα στοιχεία) 4.419 ζωές στον στρατό των ΗΠΑ.
Και 106.071 (επισήμως) ζωές στους πολίτες του Ιράκ, χάρη στη σεχταριστική βία και την απόλυτη πολιτική αστάθεια που αυτά τα χρόνια προκάλεσε η εισβολή στις 20 Μαρτίου 2003 -για να πέσει ο Σαντάμ Χουσεΐν και να εισαχθεί η «δυτική δημοκρατία» σε μια χώρα όπου η δημοκρατία απλώς μετρούσε ιστορικό παρελθόν μηδέν.
Οι «πόλεμοι του Μπους»
Με εξαίρεση το Βιετνάμ, ουδέποτε στην ιστορία τους οι Αμερικανοί είχαν εμπλακεί σε τόσο μακροχρόνιες πολεμικές επιχειρήσεις όσο αυτές των δύο «πολέμων του Μπους» σε Αφγανιστάν (που πάει να κλείσει δεκαετία) και Ιράκ. Ούτε στον Εμφύλιο ούτε στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους.
Ναι μεν έχει πλέον γίνει «πόλεμος του Ομπάμα» το Αφγανιστάν, αλλά η δυσαρέσκεια στις συνεχείς δημοσκοπήσεις στον πληθυσμό των ΗΠΑ έδειξε και δείχνει ότι ο προτιθέμενος να επαναλάβει την υποψηφιότητά του στις εκλογές του 2012 Αμερικανός πρόεδρος πολύ δύσκολα θα μπορούσε να διαχειριστεί το ρίσκο χρονικής επιμήκυνσης της στρατιωτικής παρουσίας και στο Ιράκ.
Ωστόσο, ακόμα και ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς προκάλεσε δυσαρέσκεια (μεγάλη στο προεδρικό περιβάλλον), εκφράζοντας επιφυλάξεις την περασμένη εβδομάδα για το αν είναι όντως εφικτός ο στόχος της αποχώρησης όλων των Αμερικανών στρατιωτών από το Ιράκ μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2011.
Ο δε αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων του μετασανταμικού Ιράκ, υποστράτηγος Μπαμπακίρ Ζεμπάρι, παρακαλούσε απελπισμένα να μείνουν οι Αμερικανοί μέχρι το 2020: Ο ιρακινός στρατός, επέμενε, δεν μπορεί ακόμα να εγγυηθεί από μόνος του την αποτελεσματική άμυνα της χώρας.
Αυτοί που μένουν...
Οσο για τους 50 χιλιάδες Αμερικανούς στρατιωτικούς που, όπως διακηρύσσεται, παραμένουν ακόμα έναν χρόνο και τρεις μήνες, προλαβαίνουν στο διάστημα αυτό να εκπαιδεύσουν επαρκώς τους Ιρακινούς αρματιστές στον χειρισμό των Μ1 Abrams ή τους πιλότους στα μαχητικά F-16 που πουλάνε στο Ιράκ οι ΗΠΑ;
Χώρια το κενό ασφάλειας, με τους ισλαμιστές τρομοκράτες πάντα παρόντες.
Κενό που σαφώς προτίθενται να καλύψουν οι αμερικανικές και διεθνείς εταιρείες των ιδιωτικών στρατών, φυσικά με το αζημίωτο.
Ηδη, δραστηριοποιούνται στο Ιράκ πάνω από 7.000 μισθοφόροι.
Και έπεται συνέχεια.
(Πηγές: Associated Press, Reuters, Γαλλικό, ΑΠΕ, The New York Times)

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια