Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Με 500.000 έδιωξαν τους νερουλάδες από τη Σύρο

Παραδείγματα προς αποφυγήν για τη διαχείριση του νερού στη χώρα μας υπάρχουν πολλά, σχεδόν όσα είναι τα νησιά του Αιγαίου.
Αν όμως ψάχνει κανείς για θετικό παράδειγμα, δεν έχει παρά να σταθεί στη Σύρο.
Εφαρμόζοντας μια πολιτική σταθερά προσανατολισμένη στην αφαλάτωση, το νησί μετρά ήδη έξι χρόνια ολοκληρωτικής απεξάρτησης από τα
καράβια που μεταφέρουν το νερό.
"Η τελευταία φορά που το νησί πήρε νερό από τους νερουλάδες ήταν το καλοκαίρι του 2004" δηλώνει ο αντιδήμαρχος ύδρευσης της Ποσειδωνίας Σύρου, Γιώργος Φρέρης.
"Με μια επένδυση 500.000 ευρώ, το 2005 δημιουργήθηκαν δύο νέες μονάδες αφαλάτωσης. ΄Ετσι, σήμερα είμαστε σίγουροι για την ποιότητα του νερού που πίνουμε, ενώ καλύπτουμε το 100% των αναγκών από τις αφαλατώσεις", προσθέτει.
Η πρώτη μονάδα αφαλάτωσης εγκαταστάθηκε στο νησί στα τέλη της δεκαετίας του 1970, ενώ σήμερα σε ολόκληρη τη Σύρο λειτουργούν εννέα μονάδες, οι οποίες έχουν μέγιστη δυνατότητα παραγωγής 4.300 κυβικά μέτρων την ημέρα.
Το νερό που καταναλώνουν σήμερα οι Συριανοί κοστίζει από 1,65 (για τις χαμηλές εισοδηματικές ομάδες) μέχρι 2,45 ευρώ το κυβικό μέτρο και σε αυτό το ποσό περιλαμβάνεται το συνολικό κόστος λειτουργίας των μονάδων αφαλάτωσης, που - σύμφωνα με το δήμο Σύρου - υπολογίζεται από 1,5 ευρώ ανά κυβικό.
Αντιθέτως, όταν το νερό ερχόταν με το καραβάκι, το κόστος του ξεπερνούσε τα 10 ευρώ το κυβικό μέτρο!
realnews

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια