.
Η σιτάκα, που παράγεται τους θερινούς μήνες, είναι ένα μαλακό τυρί από παχύ πρόβιο γάλα που βράζει τουλάχιστον 6 ώρες και έχει ξινούτσικη γεύση.Πιο συχνά συναντάμε την ξινή σιτάκα, η οποία συνοδεύει εξαιρετικά πιάτα με φρέσκα ζυμαρικά ή τις λεγόμενες μακαρούνες.
Υπάρχει και η γλυκιά σιτάκα η οποία αλείφεται πάνω στο ψωμί ή στην κασιώτητικη κουλούρα κι αποτελεί ιδανική λύση για ένα ελαφρύ γεύμα.
Μακαρούνες με σιτάκα θα βρείτε σε όλα σχεδόν τα εστιατόρια αλλά θα σας προσφέρουν και στα πανηγύρια.
Υλικά (για 4 καλές μερίδες):
1 πακέτο πέννες (μισό κιλό)
500γρ σιτάκα
αλάτι
4 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 φλιτζάνι βούτυρο (ή ελαιόλαδο αν προτιμάτε το φαγητό πιο ελαφρύ)
Εκτέλεση
Βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατόνερο έτσι ώστε να στέκουν λίγο.
Στο μεταξύ, τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια με το βούτυρο (ή το ελαιόλαδο) και όταν ροδίσουν καλά τα περιχύνουμε με λίγο νερό από τα ζυμαρικά που βράζουν (χυλό το λένε στην Κάσο).
Σε μια λεκάνη βάζουμε τη σιτάκα και μισό με ένα φλιτζάνι χυλό από τα ζυμαρικά και ανακατεύουμε ώστε να γίνει κρέμα.
Σουρώνουμε τα ζυμαρικά, τα περιχύνουμε με την κρέμα της σιτάκας και ανακατεύουμε.
Τα σερβίρουμε σε πιατέλα και από πάνω ρίχνουμε το τσίκνισμα (τα τσιγαρισμένα κρεμμύδια).
Αντί για σιτάκα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και στραγγιστό γιαούρτι με το ίδιο καλό αποτέλεσμα, αρκεί να προσθέσετε λίγο τριμμένο τυρί.
2 Σχόλια
Εχω ακουσει γιαυτο δεν το εχω δοκιμασει ποτε ομως!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου δινεις την ευκαιρια!
Ειναι διαιτης ε????
Χι χι!!
Καλημερα Φωτεινουλα μ
φυσικα
Διαγραφήολα ειναι διαιτης αν τα ονομασεις διαιτητικα