Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ο πρώτος άνθρωπος που «μολύνθηκε» από ιό υπολογιστών


Του ΣΠΥΡΟΥ ΜΑΝΟΥΣΕΛΗ
Ονομάζεται Mark Gasson και είναι μέχρι τώρα ο πρώτος άνθρωπος που κατάφερε να «κολλήσει» ιό υπολογιστή.
Είναι ταλαντούχος ερευνητής κυβερνητικής στο Πανεπιστήμιο Reading, που θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα ερευνητικά κέντρα βιοκυβερνητικής και βιοπληροφορικής στη Μεγάλη Βρετανία.
Η ιστορία των ερευνών του θυμίζει σενάριο τρομακτικής ταινίας επιστημονικής φαντασίας και, σύμφωνα με
κάποια δημοσιογραφικά κουτσομπολιά, δεν αποκλείεται καθόλου σε μερικά χρόνια να τη δούμε να προβάλλεται στους κινηματογράφους.
Ο Βρετανός επιστήμονας από χρόνια μελετά τις περίπλοκες σχέσεις και αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στους ηλεκτρονικούς και τους βιολογικούς εγκεφάλους και ήταν ο πρώτος που δημιούργησε το 2008 μια έξυπνη διεπιφάνεια επαφής ανθρώπου-μηχανής, η οποία έθετε σε άμεση επικοινωνία τα νεύρα ενός ποντικού με τα κυκλώματα ενός υπολογιστή!
Αυτή τη φορά όμως προχώρησε ακόμη περισσότερο: όπως ανακοινώθηκε επίσημα πριν από μία εβδομάδα, κατάφερε να μολυνθεί από έναν ειδικά κατασκευασμένο ιό για να μολύνει τσιπάκια, δηλαδή ευρείας χρήσης μικροηλεκτρονικά κυκλώματα.
Πώς τα κατάφερε;
Εφαρμόζοντας την τεχνική του αξιοσέβαστου συναδέλφου του Kevin Warwick, εμφυτεύοντας δηλαδή το τσιπάκι κάτω από την επιφάνεια του δέρματος του βραχίονά του.
Σκοπός αυτού του φαινομενικά «τρελού» εγχειρήματος ήταν να μελετήσει την ασφάλεια και τις παρενέργειες από τη χρήση τέτοιων μικροηλεκτρονικών εμφυτευμάτων. Πράγματι, το συγκεκριμένο τσιπάκι ήταν ένα ελαφρά τροποποιημένο τσιπάκι αναγνώρισης ή ταυτοποίησης του φορέα που το φέρει.
Η σημασία αυτής της έρευνας είναι ότι απέδειξε πόσο εύκολο είναι να μεταδοθούν ιοί από ένα κεντρικό υπολογιστικό σύστημα π.χ. σε κάθε άλλο περιφερειακό σύστημα, ή το αντίστροφο (αφού τα περίπλοκα τσιπάκια είναι μίνι υπολογιστές).
Οπως δήλωσε ο ίδιος ο Gasson: «Αποδείξαμε ότι η τεχνολογία των μικροηλεκτρονικών εμφυτευμάτων έχει αναπτυχθεί πλέον σε τέτοιο βαθμό ώστε τα εμφυτεύματα μπορούν να επικοινωνούν, να καταχωρίζουν και να επεξεργάζονται πληροφορίες. Στην πραγματικότητα είναι μίνι υπολογιστές. Αυτό σημαίνει ότι, όπως και τα πραγματικά PC, είναι ευάλωτα σε ιούς. Είναι λοιπόν ανάγκη να αναπτύξουμε την κατάλληλη τεχνολογία για να την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος».
Εκτός όμως από το πόσο ευάλωτα είναι αυτά τα μικροηλεκτρονικά εμφυτεύματα, που γνωρίζουν ταχύτατη διάδοση σε όλο τον κόσμο, ο Μ. Gasson απέδειξε και πόσο ρευστά έχουν γίνει πλέον τα όρια μεταξύ ανθρώπου και μηχανής.
Τελικά, τα βιοκυβερνητικά εμφυτεύματα του μέλλοντος προβλέπεται να είναι εξίσου -ή και περισσότερο- ευάλωτα στις επιθέσεις των ιών από τα βιολογικά κύτταρά μας!

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια