Είτε τις λατρεύετε είτε τις μισείτε, οι γυναίκες εδώ και αιώνες χρησιμοποιούν πιπίλες για να ηρεμήσουν τα μωρά τους και να τα βοηθήσουν να κοιμηθούν.
Ενώ κάποιες μητέρες δεν θα μπορούσαν να περάσουν ούτε μία μέρα χωρίς να δώσουν στο παιδί τους την πιπίλα του, άλλες μητέρες και κάποιοι ειδικοί της υγείας αποδοκιμάζουν τη χρήση τους. Το θέμα της πιπίλας απασχολεί τους ειδικούς εδώ και χρόνια και οι γονείς συνήθως λαμβάνουν αντικρουόμενες συμβουλές.
Τι είναι οι πιπίλες;
Πιο παλιά οι γονείς δοκίμαζαν διάφορα αντικείμενα τα οποία μπορούσε να πιπιλήσει το μωρό τους και να ηρεμήσει, όπως δαχτύλιους οδοντοφυΐας ή κουδουνίστρες με μαλακές άκρες.
Σήμερα, πλέον, οι πιπίλες είναι το κατεξοχήν αντικείμενο που ηρεμεί ένα μωρό. Οι πιπίλες συνήθως φτιάχνονται από μια θηλή από καουτσούκ ή σιλικόνη και το στόμιο και η λαβή τους είναι από πλαστικό ή σιλικόνη. Οι πιπίλες από λάτεξ είναι πιο μαλακές και πιο ευέλικτες από αυτές της σιλικόνης, αλλά δεν διαρκούν τόσο πολύ. Οι σύγχρονες πιπίλες είναι ασφαλείς στη χρήση -αποστειρώνονται εύκολα και το στόμιο είναι σχεδιασμένο ώστε να μην μπορεί το παιδί να πνιγεί, ή να την καταπιεί.
Μπορείτε να αγοράσετε πιπίλες μεμονωμένα ή ίσως σας δώσουν μία δωρεάν με την αγορά ενός σετ μπιμπερό. Επίσης υπάρχουν και οι ορθοδοντικές πιπίλες, οι οποίες βοηθούν στην σωστή ανάπτυξη και σχηματισμό των δοντιών (βλ. «μειονεκτήματα της χρήσης πιπίλας» παρακάτω για την υγεία των δοντιών και τις πιπίλες).
Πόσοι γονείς χρησιμοποιούν πιπίλες;
Πολλοί γονείς χρησιμοποιούν πιπίλες για να ηρεμήσουν τα παιδιά τους. Σύμφωνα με την ερεύνα Avon Longitudinal Study of Parents and Children (ALSPAC), επίσης γνωστή και ως «Τα παιδιά της δεκαετίας του '90», τα δύο τρίτα των μητέρων, σε ένα δείγμα 10.950, χρησιμοποίησαν πιπίλα κάποια στιγμή. Η μελέτη συγκεκριμένα ερεύνησε αν οι μητέρες χρησιμοποιούσαν πιπίλα όταν το μωρό τους ήταν τεσσάρων εβδομάδων και ύστερα πάλι όταν ήταν έξι μηνών. Οι μισές από τις μητέρες χρησιμοποιούσαν πιπίλα στους έξι μήνες και οι περισσότερες από αυτές είχαν χρησιμοποιήσει και στις τέσσερις εβδομάδες.
Πότε οι γονείς αρχίζουν να χρησιμοποιούν πιπίλα;
Συνήθως η πιπίλα χρησιμοποιείται όταν το μωρό είναι 2-3 μηνών. Δύο έρευνες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι γονείς είναι πιο πιθανό να δώσουν πιπίλα αν το μωρό είναι το πρώτο τους και αν είναι αγόρι.
Πλεονεκτήματα της χρήσης πιπίλας
Το βασικό πλεονέκτημα για τους γονείς και τα άτομα που φροντίζουν το μωρό είναι ότι οι πιπίλες ηρεμούν τα μωρά ή τα βοηθάνε να κοιμηθούν. Το πιπίλισμα μιας πιπίλας ανακουφίζει τον πόνο, γι’ αυτό πολλοί γονείς δίνουν στα παιδιά τους πιπίλα όταν υποφέρουν από κολικούς ή όταν δεν μπορούν να ηρεμήσουν με τίποτα.
Επίσης, το πιπίλισμα βοηθάει τα πρόωρα μωρά. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα πρόωρα μωρά (επειδή η μετάβαση στο ταίσμα με το μπιμπερό γίνεται πιο γρήγορα) θα τραφούν πιο καλά από το μπιμπερό αν τους έχετε δώσει πιο πριν να πιπιλίσουν μια πιπίλα.
Μειονεκτήματα της χρήσης πιπίλας
• Αυξημένες ωτίτιδες. Υπάρχει αποδεδειγμένη σχέση μεταξύ της παρατεταμένης χρήσης πιπίλας και της ωτίτιδας του μέσου ωτός. Αυτό βέβαια μπορεί είναι αποτέλεσμα και άλλων συνθηκών που συνδέονται με την κακή υγεία, όπως οι κακές συνθήκες στέγασης και το χαμηλό εισόδημα. Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει αιτιώδης συνάφεια μεταξύ της χρήσης πιπίλας και των λοιμώξεων των αφτιών –οι ειδικοί πιστεύουν ότι το πιπίλισμα αυξάνει την πιθανότητα να μεταφερθεί μια μόλυνση από το στόμα στην ευσταχιανή σάλπιγγα (ένας πόρος με τον οποίο συγκοινωνεί το μέσο αφτί με το ρινοφάρυγγα). Για να αποφευχθούν τέτοιου είδους προβλήματα, προσπαθήστε να περιορίσετε τη χρήση της πιπίλας.
• Έχει συνδεθεί με στομαχικές και άλλες λοιμώξεις. Η χρήση πιπίλας έχει συσχετισθεί με συμπτώματα όπως ο εμετός, ο πυρετός, η διάρροια και οι κολικοί. Επίσης, ίσως να καλέσετε πιο πολλές φορές το γιατρό σπίτι και να πρέπει να πάτε το μωρό σας στο νοσοκομείο.
• Η μακροχρόνια χρήση πιπίλας μπορεί να οδηγήσει σε οδοντικά προβλήματα. Το Βρετανικό Ίδρυμα για την Υγεία των Δοντιών (British Dental Health Foundation) συμβουλεύει να μη δίνετε πιπίλα στο μωρό σας και να μην το αφήνετε να πιπιλάει τον αντίχειρά του, καθώς και οι δύο δραστηριότητες μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στα δόντια του παιδιού, ιδίως αν το παιδί εξακολουθεί να χρησιμοποιεί την πιπίλα όταν έχουν βγει τα μόνιμα δόντια του. Για να διορθώσετε αυτά τα προβλήματα, το παιδί σας ίσως να χρειαστεί να φορέσει σιδεράκια όταν μεγαλώσει.
• Προβλήματα ομιλίας. Η πιπίλα δεν αφήνει τα παιδιά να λένε λογάκια, κάτι που αποτελεί σημαντικό βήμα για την εκμάθηση της ομιλίας. Επίσης, αποθαρρύνει τα μεγαλύτερα παιδιά από το να κάνουν μια κουβέντα, κάτι που χρειάζονται για να αναπτύξουν τις γλωσσικές τους δεξιότητες.
• Η καθημερινή χρήση πιπίλας έχει επιπτώσεις στο θηλασμό. Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι οι γυναίκες που χρησιμοποιούν πιπίλες είναι πιο πιθανό να σταματήσουν το θηλασμό σε σχέση με μητέρες που δεν χρησιμοποιούν πιπίλες σε καθημερινή βάση. Μία μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι μητέρες που χρησιμοποίησαν πιπίλα θήλασαν αποκλειστικά το μικρό τους για μικρότερο χρονικό διάστημα ή ανέφεραν μείωση στο γάλα όταν το μωρό ήταν τουλάχιστον ενός μηνός.
Κατά πόσο η χρήση πιπίλας αποτελεί λόγο για να εγκαταλείψουν κάποιες γυναίκες το θηλασμό είναι αμφιλεγόμενο. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι οι μητέρες χρησιμοποιούν πιπίλες επειδή αντιμετωπίζουν προβλήματα με το θηλασμό ή επειδή δεν θέλουν πραγματικά να θηλάζουν. Μια άλλη σκέψη είναι ότι τα βρέφη δυσκολεύονται να μεταβούν από το πιπίλισμα της τεχνητής θηλής στο πιπίλισμα του μαστού –κάτι που συχνά ονομάζεται «σύγχυση θηλών». Άλλοι υποστηρίζουν ότι όταν το παιδί πιπιλάει την πιπίλα αντί για το μαστό, αυτός δεν διεγείρεται για να παράγει προλακτίνη, κάτι το οποίο στη συνέχεια οδηγεί σε μειωμένη παροχή γάλακτος. Οι γυναίκες που εγκαταλείπουν το θηλασμό κατά τους πρώτους έξι μήνες συχνά αναφέρουν την έλλειψη γάλακτος ως αιτία για τη διακοπή.
Όποια και αν είναι η αιτία, η χρήση πιπίλας σε καθημερινή βάση συνδέεται με τον απογαλακτισμό του μωρού πριν αυτό συμπληρώσει τους τρεις μήνες. Η Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά όλα τα βρέφη να θηλάζουν αποκλειστικά για τους πρώτους έξι μήνες, επειδή τα οφέλη του θηλασμού είναι τόσα πολλά. Γι’ αυτό το λόγο, τόσο ο ΠΟΥ όσο και το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά αποθαρρύνουν τη χρήση πιπίλας. Για να υποστηρίξουν την άποψη τους, το ένατο το βήμα στον οδηγό της UNICEF «Δέκα βήματα για την επιτυχία του θηλασμού» συμβουλεύει να μη δίνονται πιπίλες στα μωρά που θηλάζουν.
Πιπίλες και Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου (SIDS)
Υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι η χρήση πιπίλας μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προστασία των βρεφών κατά του βρεφικού θανάτου. Αρχικά, μια μεγάλη μελέτη σχετικά με τον αιφνίδιο βρεφικό θάνατο, που έγινε το 1999 και χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Υγείας, ανέφερε ότι η πιπίλα αποτελούσε παράγοντα κινδύνου για τον αιφνίδιο θάνατο των βρεφών. Ο κίνδυνος υπήρχε για τα μωρά που συνήθως τους έδιναν πιπίλα, όχι όμως πριν από το βραδινό ύπνο. Ωστόσο, αυτός ο παράγοντας κινδύνου δεν ήταν πλέον τόσο σημαντικός όταν άλλοι μεγάλοι παράγοντες κινδύνου ελήφθησαν υπόψη.
Πιο πρόσφατα, μια έκθεση που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal τον Δεκέμβριο του 2005 απέδειξε ότι η χρήση πιπίλας στην πραγματικότητα προστατεύει από SIDS. Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στην Καλιφόρνια, εξέτασε τη χρήση πιπίλας σε 185 βρέφη που πέθαναν από SIDS ενώ υπήρχε και μια ομάδα ελέγχου άλλων 312 μωρών. Η χρήση πιπίλας συσχετίστηκε με μείωση του κινδύνου SIDS, ειδικά όταν υπήρχαν και άλλοι γνωστοί παράγοντες κινδύνου όπως ότι το μωρό κοιμόταν μπρούμυτα ή στο πλάι, σε μαλακό κρεβάτι ή με μια μητέρα που κάπνιζε. Η μελέτη έδειξε επίσης ότι το πιπίλισμα του αντίχειρα φάνηκε να έχει προστατευτική επίδραση.
Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης δεν αποδεικνύουν ότι πρέπει να δίνεται συστηματικά πιπίλα σε όλα τα μωρά. Οι συντάκτες της μελέτης αυτής αναφέρουν ότι τα ευρήματά τους υποδεικνύουν την προστατευτικό επίδραση της πιπίλας, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν αποδείξεις για μία σχέση αιτίας και αποτελέσματος. Η συγγραφείς δηλώνουν ότι «Αυτά τα προκαταρκτικά πορίσματα χρήζουν επιβεβαίωσης».
Κανείς δεν γνωρίζει με σιγουριά γιατί η χρήση πιπίλας ίσως να προστατεύει από SIDS, αλλά οι συντάκτες της μελέτης αναφέρουν δύο πιθανές αιτίες:
1) Η ογκώδης εξωτερική λαβή της πιπίλας μπορεί να βοηθάει στο να μην καλύπτεται η μύτη του μωρού και το στόμα του από τα σκεπάσματα.
2) Το πιπίλισμα μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση του τρόπου με τον οποίο το μωρό ελέγχει την άνω αναπνευστική οδό.
Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι άλλοι παράγοντες, όπως το να βάζουμε το μωρό μας για ύπνο ανάσκελα και να μην καπνίζουμε, είναι πολύ πιο σημαντικοί για την πρόληψη του SIDS. Επίσης, προτού πάρετε μια απόφαση καλό θα ήταν να λάβετε υπόψη και τα άλλα υπέρ και κατά σχετικά με τη χρήση πιπίλας (δείτε τη λίστα των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων παραπάνω). Ο θηλασμός είναι πολύ σημαντικό για τη θωράκιση της υγείας του μωρού σας και είναι σαφές ότι η χρήση πιπίλας μειώνει τα ποσοστά του θηλασμού.
Η χρήση της πιπίλας
Παρόλο που πολλοί γονείς χρησιμοποιούν πιπίλα για να ηρεμήσουν τα μωρά τους, κάποιοι άλλοι είναι αντίθετοι με τη χρήση της. Άλλοι, πριν από τη γέννηση του μωρού είναι σίγουροι ότι δεν θα τη χρησιμοποιήσουν, αλλά αλλάζουν γνώμη όταν έρχονται αντιμέτωποι με ένα μωρό να κλαίει.
Αν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε πιπίλα
• Χρησιμοποιήστε μια ορθοδοντική πιπίλα.
• Διατηρείτε την πιπίλα καθαρή –αποστειρώστε τη όπως κάνατε και με τις θηλές του μπιμπερό.
• Να ανανεώνετε συχνά τις πιπίλες του μωρού σας -όπως και με τις θηλές, να ελέγχετε τακτικά για ρωγμές και οπές, οι οποίες μπορούν να παγιδεύσουν μικρόβια, και να την αντικαθιστάτε με μια νέα αμέσως.
• Ποτέ μη βουτάτε την πιπίλα σε γλυκά τρόφιμα, όπως το μέλι ή το χυμό πορτοκαλιού, για να σταματήσετε το κλάμα του μωρού σας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φθορά των δοντιών.
• Προσπαθήστε να περιορίζετε τη χρήση της πιπίλας μόνο όταν το παιδί σας έχει κολικούς ή όταν θέλετε να ηρεμήσει. Η παρατεταμένη χρήση έχει συνδεθεί με τη μέση ωτίτιδα και άλλα προβλήματα (βλ. μειονεκτήματα, παραπάνω).
• Μη δίνετε πιπίλα στο μωρό σας αν δεν τη χρειάζεται πραγματικά.
• Προσπαθήστε να «κόψετε» την πιπίλα πριν από το πρώτο έτος της ηλικίας του (είναι πολύ πιο εύκολο να το κάνετε τότε από ό, τι όταν είναι 2-3 ετών) και οπωσδήποτε πριν βγάλει τα μόνιμα δόντια του (συνήθως στα 6 έτη).
• Μην αφήσετε να γίνει η πιπίλα συνήθεια.
Πείτε «αντίο» στην πιπίλα
Αν το παιδί σας χρησιμοποιεί πιπίλα όλη την ώρα ή αν δεν μπορεί να σταματήσει να τη χρησιμοποιεί, δοκιμάστε αυτές τις ιδέες:
• Σταδιακά μειώστε το χρόνου χρήσης της.
• Περιορίστε τη χρήση της κατά τη διάρκεια της ημέρας μόνο όταν το βάζετε για ύπνο ή αν είναι άρρωστο. Να είστε αυστηροί σε αυτό.
• Ανταμείψτε το παιδί σας με διασκεδαστικές δραστηριότητες, αυτοκόλλητα ή αστεράκια -μην τους δίνετε γλυκά αντί της πιπίλας τους.
• Δείξτε στο παιδί σας μεγαλύτερα κορίτσια και αγόρια που δεν χρησιμοποιούν πιπίλες. Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας λατρεύουν να τα θεωρούν πιο μεγάλα.
• Ενθαρρύνετε το παιδί σας να δώσει όλες τις πιπίλες του σε ένα πρόσωπο που έχει σημασία γι’ αυτό, όπως τον παππού, τη γιαγιά ή τη δασκάλα του παιδικού σταθμού.
Να θυμάστε ότι το παιδί σας κάποια στιγμή δεν θα θέλει από μόνο του την πιπίλα του και ότι θα ξεπεράσει αυτή την «εξάρτηση».
Το άρθρο αυτό κατέχεται από τη © Johnson & Johnson Hellas A.E.B.E, η οποία είναι και η μόνη υπεύθυνη για το περιεχόμενό του.
Ενώ κάποιες μητέρες δεν θα μπορούσαν να περάσουν ούτε μία μέρα χωρίς να δώσουν στο παιδί τους την πιπίλα του, άλλες μητέρες και κάποιοι ειδικοί της υγείας αποδοκιμάζουν τη χρήση τους. Το θέμα της πιπίλας απασχολεί τους ειδικούς εδώ και χρόνια και οι γονείς συνήθως λαμβάνουν αντικρουόμενες συμβουλές.
Τι είναι οι πιπίλες;
Πιο παλιά οι γονείς δοκίμαζαν διάφορα αντικείμενα τα οποία μπορούσε να πιπιλήσει το μωρό τους και να ηρεμήσει, όπως δαχτύλιους οδοντοφυΐας ή κουδουνίστρες με μαλακές άκρες.
Σήμερα, πλέον, οι πιπίλες είναι το κατεξοχήν αντικείμενο που ηρεμεί ένα μωρό. Οι πιπίλες συνήθως φτιάχνονται από μια θηλή από καουτσούκ ή σιλικόνη και το στόμιο και η λαβή τους είναι από πλαστικό ή σιλικόνη. Οι πιπίλες από λάτεξ είναι πιο μαλακές και πιο ευέλικτες από αυτές της σιλικόνης, αλλά δεν διαρκούν τόσο πολύ. Οι σύγχρονες πιπίλες είναι ασφαλείς στη χρήση -αποστειρώνονται εύκολα και το στόμιο είναι σχεδιασμένο ώστε να μην μπορεί το παιδί να πνιγεί, ή να την καταπιεί.
Μπορείτε να αγοράσετε πιπίλες μεμονωμένα ή ίσως σας δώσουν μία δωρεάν με την αγορά ενός σετ μπιμπερό. Επίσης υπάρχουν και οι ορθοδοντικές πιπίλες, οι οποίες βοηθούν στην σωστή ανάπτυξη και σχηματισμό των δοντιών (βλ. «μειονεκτήματα της χρήσης πιπίλας» παρακάτω για την υγεία των δοντιών και τις πιπίλες).
Πόσοι γονείς χρησιμοποιούν πιπίλες;
Πολλοί γονείς χρησιμοποιούν πιπίλες για να ηρεμήσουν τα παιδιά τους. Σύμφωνα με την ερεύνα Avon Longitudinal Study of Parents and Children (ALSPAC), επίσης γνωστή και ως «Τα παιδιά της δεκαετίας του '90», τα δύο τρίτα των μητέρων, σε ένα δείγμα 10.950, χρησιμοποίησαν πιπίλα κάποια στιγμή. Η μελέτη συγκεκριμένα ερεύνησε αν οι μητέρες χρησιμοποιούσαν πιπίλα όταν το μωρό τους ήταν τεσσάρων εβδομάδων και ύστερα πάλι όταν ήταν έξι μηνών. Οι μισές από τις μητέρες χρησιμοποιούσαν πιπίλα στους έξι μήνες και οι περισσότερες από αυτές είχαν χρησιμοποιήσει και στις τέσσερις εβδομάδες.
Πότε οι γονείς αρχίζουν να χρησιμοποιούν πιπίλα;
Συνήθως η πιπίλα χρησιμοποιείται όταν το μωρό είναι 2-3 μηνών. Δύο έρευνες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι γονείς είναι πιο πιθανό να δώσουν πιπίλα αν το μωρό είναι το πρώτο τους και αν είναι αγόρι.
Πλεονεκτήματα της χρήσης πιπίλας
Το βασικό πλεονέκτημα για τους γονείς και τα άτομα που φροντίζουν το μωρό είναι ότι οι πιπίλες ηρεμούν τα μωρά ή τα βοηθάνε να κοιμηθούν. Το πιπίλισμα μιας πιπίλας ανακουφίζει τον πόνο, γι’ αυτό πολλοί γονείς δίνουν στα παιδιά τους πιπίλα όταν υποφέρουν από κολικούς ή όταν δεν μπορούν να ηρεμήσουν με τίποτα.
Επίσης, το πιπίλισμα βοηθάει τα πρόωρα μωρά. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα πρόωρα μωρά (επειδή η μετάβαση στο ταίσμα με το μπιμπερό γίνεται πιο γρήγορα) θα τραφούν πιο καλά από το μπιμπερό αν τους έχετε δώσει πιο πριν να πιπιλίσουν μια πιπίλα.
Μειονεκτήματα της χρήσης πιπίλας
• Αυξημένες ωτίτιδες. Υπάρχει αποδεδειγμένη σχέση μεταξύ της παρατεταμένης χρήσης πιπίλας και της ωτίτιδας του μέσου ωτός. Αυτό βέβαια μπορεί είναι αποτέλεσμα και άλλων συνθηκών που συνδέονται με την κακή υγεία, όπως οι κακές συνθήκες στέγασης και το χαμηλό εισόδημα. Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει αιτιώδης συνάφεια μεταξύ της χρήσης πιπίλας και των λοιμώξεων των αφτιών –οι ειδικοί πιστεύουν ότι το πιπίλισμα αυξάνει την πιθανότητα να μεταφερθεί μια μόλυνση από το στόμα στην ευσταχιανή σάλπιγγα (ένας πόρος με τον οποίο συγκοινωνεί το μέσο αφτί με το ρινοφάρυγγα). Για να αποφευχθούν τέτοιου είδους προβλήματα, προσπαθήστε να περιορίσετε τη χρήση της πιπίλας.
• Έχει συνδεθεί με στομαχικές και άλλες λοιμώξεις. Η χρήση πιπίλας έχει συσχετισθεί με συμπτώματα όπως ο εμετός, ο πυρετός, η διάρροια και οι κολικοί. Επίσης, ίσως να καλέσετε πιο πολλές φορές το γιατρό σπίτι και να πρέπει να πάτε το μωρό σας στο νοσοκομείο.
• Η μακροχρόνια χρήση πιπίλας μπορεί να οδηγήσει σε οδοντικά προβλήματα. Το Βρετανικό Ίδρυμα για την Υγεία των Δοντιών (British Dental Health Foundation) συμβουλεύει να μη δίνετε πιπίλα στο μωρό σας και να μην το αφήνετε να πιπιλάει τον αντίχειρά του, καθώς και οι δύο δραστηριότητες μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στα δόντια του παιδιού, ιδίως αν το παιδί εξακολουθεί να χρησιμοποιεί την πιπίλα όταν έχουν βγει τα μόνιμα δόντια του. Για να διορθώσετε αυτά τα προβλήματα, το παιδί σας ίσως να χρειαστεί να φορέσει σιδεράκια όταν μεγαλώσει.
• Προβλήματα ομιλίας. Η πιπίλα δεν αφήνει τα παιδιά να λένε λογάκια, κάτι που αποτελεί σημαντικό βήμα για την εκμάθηση της ομιλίας. Επίσης, αποθαρρύνει τα μεγαλύτερα παιδιά από το να κάνουν μια κουβέντα, κάτι που χρειάζονται για να αναπτύξουν τις γλωσσικές τους δεξιότητες.
• Η καθημερινή χρήση πιπίλας έχει επιπτώσεις στο θηλασμό. Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι οι γυναίκες που χρησιμοποιούν πιπίλες είναι πιο πιθανό να σταματήσουν το θηλασμό σε σχέση με μητέρες που δεν χρησιμοποιούν πιπίλες σε καθημερινή βάση. Μία μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι μητέρες που χρησιμοποίησαν πιπίλα θήλασαν αποκλειστικά το μικρό τους για μικρότερο χρονικό διάστημα ή ανέφεραν μείωση στο γάλα όταν το μωρό ήταν τουλάχιστον ενός μηνός.
Κατά πόσο η χρήση πιπίλας αποτελεί λόγο για να εγκαταλείψουν κάποιες γυναίκες το θηλασμό είναι αμφιλεγόμενο. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι οι μητέρες χρησιμοποιούν πιπίλες επειδή αντιμετωπίζουν προβλήματα με το θηλασμό ή επειδή δεν θέλουν πραγματικά να θηλάζουν. Μια άλλη σκέψη είναι ότι τα βρέφη δυσκολεύονται να μεταβούν από το πιπίλισμα της τεχνητής θηλής στο πιπίλισμα του μαστού –κάτι που συχνά ονομάζεται «σύγχυση θηλών». Άλλοι υποστηρίζουν ότι όταν το παιδί πιπιλάει την πιπίλα αντί για το μαστό, αυτός δεν διεγείρεται για να παράγει προλακτίνη, κάτι το οποίο στη συνέχεια οδηγεί σε μειωμένη παροχή γάλακτος. Οι γυναίκες που εγκαταλείπουν το θηλασμό κατά τους πρώτους έξι μήνες συχνά αναφέρουν την έλλειψη γάλακτος ως αιτία για τη διακοπή.
Όποια και αν είναι η αιτία, η χρήση πιπίλας σε καθημερινή βάση συνδέεται με τον απογαλακτισμό του μωρού πριν αυτό συμπληρώσει τους τρεις μήνες. Η Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά όλα τα βρέφη να θηλάζουν αποκλειστικά για τους πρώτους έξι μήνες, επειδή τα οφέλη του θηλασμού είναι τόσα πολλά. Γι’ αυτό το λόγο, τόσο ο ΠΟΥ όσο και το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά αποθαρρύνουν τη χρήση πιπίλας. Για να υποστηρίξουν την άποψη τους, το ένατο το βήμα στον οδηγό της UNICEF «Δέκα βήματα για την επιτυχία του θηλασμού» συμβουλεύει να μη δίνονται πιπίλες στα μωρά που θηλάζουν.
Πιπίλες και Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου (SIDS)
Υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι η χρήση πιπίλας μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προστασία των βρεφών κατά του βρεφικού θανάτου. Αρχικά, μια μεγάλη μελέτη σχετικά με τον αιφνίδιο βρεφικό θάνατο, που έγινε το 1999 και χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Υγείας, ανέφερε ότι η πιπίλα αποτελούσε παράγοντα κινδύνου για τον αιφνίδιο θάνατο των βρεφών. Ο κίνδυνος υπήρχε για τα μωρά που συνήθως τους έδιναν πιπίλα, όχι όμως πριν από το βραδινό ύπνο. Ωστόσο, αυτός ο παράγοντας κινδύνου δεν ήταν πλέον τόσο σημαντικός όταν άλλοι μεγάλοι παράγοντες κινδύνου ελήφθησαν υπόψη.
Πιο πρόσφατα, μια έκθεση που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal τον Δεκέμβριο του 2005 απέδειξε ότι η χρήση πιπίλας στην πραγματικότητα προστατεύει από SIDS. Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στην Καλιφόρνια, εξέτασε τη χρήση πιπίλας σε 185 βρέφη που πέθαναν από SIDS ενώ υπήρχε και μια ομάδα ελέγχου άλλων 312 μωρών. Η χρήση πιπίλας συσχετίστηκε με μείωση του κινδύνου SIDS, ειδικά όταν υπήρχαν και άλλοι γνωστοί παράγοντες κινδύνου όπως ότι το μωρό κοιμόταν μπρούμυτα ή στο πλάι, σε μαλακό κρεβάτι ή με μια μητέρα που κάπνιζε. Η μελέτη έδειξε επίσης ότι το πιπίλισμα του αντίχειρα φάνηκε να έχει προστατευτική επίδραση.
Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης δεν αποδεικνύουν ότι πρέπει να δίνεται συστηματικά πιπίλα σε όλα τα μωρά. Οι συντάκτες της μελέτης αυτής αναφέρουν ότι τα ευρήματά τους υποδεικνύουν την προστατευτικό επίδραση της πιπίλας, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν αποδείξεις για μία σχέση αιτίας και αποτελέσματος. Η συγγραφείς δηλώνουν ότι «Αυτά τα προκαταρκτικά πορίσματα χρήζουν επιβεβαίωσης».
Κανείς δεν γνωρίζει με σιγουριά γιατί η χρήση πιπίλας ίσως να προστατεύει από SIDS, αλλά οι συντάκτες της μελέτης αναφέρουν δύο πιθανές αιτίες:
1) Η ογκώδης εξωτερική λαβή της πιπίλας μπορεί να βοηθάει στο να μην καλύπτεται η μύτη του μωρού και το στόμα του από τα σκεπάσματα.
2) Το πιπίλισμα μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση του τρόπου με τον οποίο το μωρό ελέγχει την άνω αναπνευστική οδό.
Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι άλλοι παράγοντες, όπως το να βάζουμε το μωρό μας για ύπνο ανάσκελα και να μην καπνίζουμε, είναι πολύ πιο σημαντικοί για την πρόληψη του SIDS. Επίσης, προτού πάρετε μια απόφαση καλό θα ήταν να λάβετε υπόψη και τα άλλα υπέρ και κατά σχετικά με τη χρήση πιπίλας (δείτε τη λίστα των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων παραπάνω). Ο θηλασμός είναι πολύ σημαντικό για τη θωράκιση της υγείας του μωρού σας και είναι σαφές ότι η χρήση πιπίλας μειώνει τα ποσοστά του θηλασμού.
Η χρήση της πιπίλας
Παρόλο που πολλοί γονείς χρησιμοποιούν πιπίλα για να ηρεμήσουν τα μωρά τους, κάποιοι άλλοι είναι αντίθετοι με τη χρήση της. Άλλοι, πριν από τη γέννηση του μωρού είναι σίγουροι ότι δεν θα τη χρησιμοποιήσουν, αλλά αλλάζουν γνώμη όταν έρχονται αντιμέτωποι με ένα μωρό να κλαίει.
Αν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε πιπίλα
• Χρησιμοποιήστε μια ορθοδοντική πιπίλα.
• Διατηρείτε την πιπίλα καθαρή –αποστειρώστε τη όπως κάνατε και με τις θηλές του μπιμπερό.
• Να ανανεώνετε συχνά τις πιπίλες του μωρού σας -όπως και με τις θηλές, να ελέγχετε τακτικά για ρωγμές και οπές, οι οποίες μπορούν να παγιδεύσουν μικρόβια, και να την αντικαθιστάτε με μια νέα αμέσως.
• Ποτέ μη βουτάτε την πιπίλα σε γλυκά τρόφιμα, όπως το μέλι ή το χυμό πορτοκαλιού, για να σταματήσετε το κλάμα του μωρού σας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φθορά των δοντιών.
• Προσπαθήστε να περιορίζετε τη χρήση της πιπίλας μόνο όταν το παιδί σας έχει κολικούς ή όταν θέλετε να ηρεμήσει. Η παρατεταμένη χρήση έχει συνδεθεί με τη μέση ωτίτιδα και άλλα προβλήματα (βλ. μειονεκτήματα, παραπάνω).
• Μη δίνετε πιπίλα στο μωρό σας αν δεν τη χρειάζεται πραγματικά.
• Προσπαθήστε να «κόψετε» την πιπίλα πριν από το πρώτο έτος της ηλικίας του (είναι πολύ πιο εύκολο να το κάνετε τότε από ό, τι όταν είναι 2-3 ετών) και οπωσδήποτε πριν βγάλει τα μόνιμα δόντια του (συνήθως στα 6 έτη).
• Μην αφήσετε να γίνει η πιπίλα συνήθεια.
Πείτε «αντίο» στην πιπίλα
Αν το παιδί σας χρησιμοποιεί πιπίλα όλη την ώρα ή αν δεν μπορεί να σταματήσει να τη χρησιμοποιεί, δοκιμάστε αυτές τις ιδέες:
• Σταδιακά μειώστε το χρόνου χρήσης της.
• Περιορίστε τη χρήση της κατά τη διάρκεια της ημέρας μόνο όταν το βάζετε για ύπνο ή αν είναι άρρωστο. Να είστε αυστηροί σε αυτό.
• Ανταμείψτε το παιδί σας με διασκεδαστικές δραστηριότητες, αυτοκόλλητα ή αστεράκια -μην τους δίνετε γλυκά αντί της πιπίλας τους.
• Δείξτε στο παιδί σας μεγαλύτερα κορίτσια και αγόρια που δεν χρησιμοποιούν πιπίλες. Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας λατρεύουν να τα θεωρούν πιο μεγάλα.
• Ενθαρρύνετε το παιδί σας να δώσει όλες τις πιπίλες του σε ένα πρόσωπο που έχει σημασία γι’ αυτό, όπως τον παππού, τη γιαγιά ή τη δασκάλα του παιδικού σταθμού.
Να θυμάστε ότι το παιδί σας κάποια στιγμή δεν θα θέλει από μόνο του την πιπίλα του και ότι θα ξεπεράσει αυτή την «εξάρτηση».
Το άρθρο αυτό κατέχεται από τη © Johnson & Johnson Hellas A.E.B.E, η οποία είναι και η μόνη υπεύθυνη για το περιεχόμενό του.
0 Σχόλια