.
Το σφουγγάτο είναι μια παραδοσιακή συνταγή της Μυτιλήνης, που τη βρίσκουμε όμως σε διάφορες παραλλαγές σε όλη την Ελλάδα.
Αυτή η συνταγή προϋποθέτει να έχουμε λαδωτήρι, αλλά μπορούμε να βάλουμε και κασέρι αν δεν έχουμε!Υλικά συνταγής
Για τη συνταγή αυτή θα χρειαστούμε...
8 κολοκύθια
λίγη τριμμένη φρυγανιά
8 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 πατάτα μικρή
6 αυγά
1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο
2 φλυτζάνια τυρί φέτα
1 φλυτζάνι λαδωτήρι Μυτιλήνης
αλάτι, πιπέρι
1 φλυτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο
1 φλυτζάνι δυόσμο ψιλοκομμένο
1/2 φλυτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
Καταρχήν, πλένουμε τα κολοκυθάκια και τα τρίβουμε στον τρίφτη μας.
Καθαρίζουμε την πατάτα και την τρίβουμε κι αυτήν στον τρίφτη.
Σε ένα τηγάνι, τσιγαρίζουμε το κολοκύθι μέχρι να μαραθεί.
Το βάζουμε σε ένα σουρωτήρι και το αφήνουμε να στραγγίξει για μισή ώρα.
Στο ίδιο τηγάνι, τσιγαρίζουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το ξερό κρεμμύδι, και έπειτα προσθέτουμε το κολοκύθι και την πατάτα.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν.
Παράλληλα, χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά μέχρι να ασπρίσουν και τα προσθέτουμε σε ένα μεγάλο μπωλ με το μείγμα από τα κολοκύθια.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε τον άνιθο, το μαϊντανό, το δυόσμο, τη φέτα και το λαδοτύρι, αλάτι και πιπέρι.
Ανακατεύουμε καλά, μέχρι να δούμε ότι το μείγμα μας γίνεται ομοιόμορφα.
Τέλος, λαδώνουμε ελαφρά ένα ταψάκι και πασπαλίζουμε με λίγη φρυγανιά.
Έπειτα, χύνουμε το μείγμα στο ταψί και προσέχουμε να στρωθεί ομοιόμορφα παντού.
Πασπαλίζουμε πάλι με φρυγανιά και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα.
0 Σχόλια