Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

ΜΟΥΝΤΙΑΛ Το τρόπαιο ΙΣΤΟΡΙΑ

Ιστορία φτιαγμένη από ατόφιο χρυσάφι!

Ημερομηνίες - Σταθμοί
* 1929 Άμστερνταμ: Η εκτελεστική επιτροπή της FIFA αποφασίζει τη διεξαγωγή του πρώτου Παγκοσμίου Κυπέλλου και ο πρόεδρός της Ζιλ Ριμέ προτείνει την κατασκευή του τροπαίου. Ο Γάλλος γλύπτης Αμπέλ ΛεΦλερ κατασκευάζει το Κύπελλο που συμβολίζει τη "Φτερωτή Νίκη"
* 1930 Μοντεβίδεο :
Η Ουραγουάη διοργανώνει για πρώτη φορά το Παγκόσμιο Κύπελλο και το κατακτά. 
* 1939 -1945 Παγκόσμιος Πόλεμος (Ιταλία): Ο αντιπρόεδρος της FIFA Οτορίνο Μπαράσι το κρύβει σε ένα κουτί από παπούτσια και το φυλά κάτω από το κρεβάτι του. 
* 1966 Λονδίνο: ΄Αγνωστοι κλέβουν το τρόπαιο, που είχε εκτεθεί στο αγγλικό κοινό μετά την κατάκτησή του από τα "λιοντάρια". Μια εβδομάδα αργότερα ένα λαγωνικό ονόματι Πίκλες βρίσκει το πολύτιμο τρόπαιο. 
* 1970 Μεξικό: Το Κύπελλο "Ζιλ Ριμέ" περνά στην ιδιοκτησία της Βραζιλίας που το έχει κατακτήσει τρεις φορές. 
* 1974: Η FIFA επιλέγει τον Ιταλό γλύπτη Σίλβιο Γκατζανίγκα για να φτιάξει το νέο τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Το νέο κύπελλο απεικονίζει δύο αθλητές να τεντώνουν έτοιμοι να σηκώσουν στα χέρια τους τη....Γη, όπως συμβαίνει μετά τη νίκη σε αυτή τη διοργάνωση. Ο Φρανς Μπεκεμπάουερ, ο αρχηγός της Δυτικής Γερμανίας το 1974, ήταν ο πρώτος που σήκωσε το νέο τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου. 
* 1983 Ρίο ντε Τζανέιρο: Το Κύπελλο "Ζιλ Ριμέ" πέφτει θύμα κλοπής μέσα στα γραφεία της Βραζιλιάνικης Ομοσπονδίας. Εικάζεται πως οι ληστές το έλιωσαν για να εκμεταλλευτούν το χρυσό. Το 1984 η Π.Ο της Βραζιλίας, αποφασίζει να κατασκευάσει μια ρεπλίκα. 

ΚΥΠΕΛΛΟ ΖΙΛ ΡΙΜΕ: χρυσό σε βάση από ασήμι. Βάρος: 3,8 κιλά Ύψος: 35 εκατοστά. ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ FIFA Φτιαγμένο από χρυσό 18 καρατίων. Βάρος : 4,97 κιλά Ύψος: 36 εκατοστά. Το όνειρο κάθε ποδοσφαιριστή, όταν κάνει τα πρώτα βήματα της καριέρας του, είναι να αγωνιστεί με τη φανέλα της χώρας του στον τελικό ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου και να σηκώσει το ολόχρυσο κύπελλο που απεικονίζει τους δύο γυμνούς αθλητές με χέρια τεντωμένα προς τον ουρανό, ενώ κρατούν πάνω στο κεφάλι τους τη Γη. Στη βάση του υπάρχουν ζώνες από μαλαχίτη, ενώ στο κάτω μέρος του υπάρχει χαραγμένο το όνομα και το έτος κάθε νικητή. Το δημιούργημα του Ιταλού Σίλβιο Γκατζανίγκα είναι μακράν το πιο αναγνωρίσιμο από όλα τα τρόπαια που απονέμονται σε μεγάλες διοργανώσεις. Δεν ήταν όμως το πρώτο που σήκωσε η παγκόσμια πρωταθλήτρια. Μέχρι το 1970 το Κύπελλο Ζιλ Ριμέ" κοσμούσε την τροπαιοθήκη της ομάδας που το κατακτούσε. Αυτό πέρασε στη μόνιμη κατοχή της Βραζιλίας που κατάφερε τρεις φορές μέσα σε δώδεκα χρόνια να το κερδίσει (1958, 1962, 1970). "Ε.Τ."

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια