Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Σώθηκε η Έδρα Κοραή στο King's College


Την ευχάριστη είδηση ότι σώθηκε τελικά η Έδρα Κοραή του Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών στο King's College στο Λονδίνο, που κινδύνευε να καταργηθεί εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε το Ίδρυμα, φιλοξένησαν τις προηγούμενες ημέρες ελληνικές αλλά και βρετανικές εφημερίδες.
Όπως έγινε γνωστό, η διοίκηση του Ιδρύματος κατέληξε σε μία απόφαση μέσα από την οποία φαίνεται πως απομακρύνεται ο κίνδυνος κατάργησης του Τμήματος.
Έτσι, αποφασίστηκε να ενσωματωθεί στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών (Centre for Hellenic Studies) του Κολεγίου, που γιόρτασε τον
Μάιο του 2009 τα 20 χρόνια λειτουργίας. Έτσι, υπό μια έννοια οι ελληνικές σπουδές αναβαθμίστηκαν.
Το Κέντρο αποτελεί ένα δραστήριο εκπαιδευτικό οργανισμό, με πολλούς οπαδούς. Κάθε χρόνο διοργανώνει σεμινάρια, διαλέξεις και διεθνή συνέδρια, δημοσιεύει άρθρα και εργασίες με θέμα τον ελληνικό πολιτισμό, και με βάση την απόφαση που ελήφθη, δεν θα περιλαμβάνει μόνον την έρευνα στις δραστηριότητές του, αλλά και τη διδασκαλία. Έτσι, όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι για τη λειτουργία του Κέντρου βρέθηκε η "σολομώντεια λύση" στο βρετανικό πανεπιστήμιο για να σωθούν οι Νεοελληνικές και Βυζαντινές Σπουδές. Και αυτό γιατί οι εγγραφές στα τμήματα αυτά είναι σχετικά λίγες και η πλειοψηφία των μεταπτυχιακών φοιτητών προέρχεται από την Ελλάδα και την Κύπρο.
Όπως έγινε γνωστό μαζί με την ενσωμάτωση του πρώην Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών στο ενισχυμένο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών, εντάσσονται τα περισσότερα διδασκαλικά προγράμματά του στο πρόγραμμα άλλων, μεγαλύτερων Τμημάτων της Φιλοσοφικής Σχολής, όπως π.χ. Τμήμα Κλασσικών Σπουδών, Τμήμα Ιστορίας, Τμήμα Συγκριτικής Λογοτεχνίας κ.α.
Προπτυχιακά προγράμματα συνδέουν τα νεοελληνικά με τα γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά, τουρκικά, όπως φυσικά και με τα αρχαία ελληνικά.
Όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα εφημερίδων, η Ιστορία του Βυζαντίου στο μέλλον θα ενταχθεί πιο πολύ στην Ιστορία, κάτι που μπορεί να φέρει πιο πολλούς Άγγλους φοιτητές στα αμφιθέατρα όπου διδάσκονται αντίστοιχα μαθήματα.
Τέλος, τα μεταπτυχιακά προγράμματα του πρώην Τμήματος συνεχίζουν, αλλά και πάλι ενισχυμένα από τη σύμπραξη με ειδικούς από τα Τμήματα Ιστορίας, Κλασικών Σπουδών, Συγκριτικής Λογοτεχνίας.
ΤΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια