Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

O «Καλλικράτης» ευκαιρία για νέες πολιτικές προς ΑμεΑ

Ως μια εξαιρετική θεσμική ευκαιρία να τεθούν οι βάσεις για νέες δημόσιες πολιτικές για τα άτομα με αναπηρία σε επίπεδο περιφέρειας και δήμου θεωρεί το πρόγραμμα «Καλλικράτης» η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία σε επιστολή με τις θέσεις της, την οποία έστειλε στον υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γ. Ραγκούση, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης.
Από τη Συνομοσπονδία σημειώνεται ότι το
ζητούμενο για τη δημόσια διοίκηση και την αυτοδιοίκηση είναι να λειτουργήσει ως προωθητική δύναμη της νέας προσέγγισης για την αναπηρία που συνδέει πολιτικές που αφορούν τόσο στην ανάδειξη των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων όσο και στη δημιουργία κοινωνικού ιστού ασφαλείας και προστασίας μέσω του σχεδιασμού και της εφαρμογής συγκεκριμένων θετικών δράσεων.
Οι νέες αποκεντρωμένες μονάδες διοίκησης τόσο σε επίπεδο περιφέρειας όσο και δήμου πρέπει να αναδειχθούν σε πυρήνες κοινωνικής συνοχής και ισότητας όλων των πολιτών, με στόχο τη δημιουργία κοινωνικών κυττάρων βιώσιμης ανάπτυξης, στα οποία θα συμμετέχουν ισότιμα και οι πολίτες με αναπηρία αλλά και οι ηλικιωμένοι πολίτες, δύο κατηγορίες με παρόμοιες ανάγκες που, όπως αναδεικνύεται μέσα από ευρωπαϊκές μελέτες, μέχρι το 2050 θα αποτελούν το 40% του συνολικού πληθυσμού.
Και στην κα Μπιρμπίλη
Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία θεωρεί το σχέδιο νόμου χρυσή ευκαιρία για τις αυθαίρετες υπερβάσεις δόμησης δεδομένου ότι η πολιτεία μπορεί να εντάξει και τη μη συμμόρφωση με το άρθρο 28 του Ν. 2831/2000 για την προσβασιμότητα στα κτήρια των ατόμων με αναπηρία.
Στις προτάσεις της προς την υπουργό Περιβάλλοντος, Τ. Μπιρμπίλη, η ΕΣΑΜΕΑ τονίζει πως οποιαδήποτε μη συμμόρφωση προς τις απαιτήσεις του ΓΟΚ, άρα και αυτών που σχετίζονται με την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία, οδηγεί σε αυθαίρετες κατασκευές και υπερβάσεις δόμησης.
Ζητούν εξαίρεση
Σκληρή, άδικη και αδιανόητη χαρακτηρίζει η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με αναπηρία την περικοπή του επιδόματος ανικανότητας των συνταξιούχων του Δημοσίου που έχουν βαριές αναπηρίες, όπως τύφλωση, παραπληγία – τετραπληγία, ενώ έχει εκφράσει την κατηγορηματική της αντίθεση για την επιβολή αυτού του μέτρου, ζητώντας να μην ισχύσει.
Με επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, η Συνομοσπονδία εξέφρασε τη διαμαρτυρία της, τονίζοντας ότι περίμενε υπαγωγή των αναπήρων στην εξαίρεση που προβλέφθηκε με τροπολογία για αστυνομικούς, πυροσβέστες κ.λπ.
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια