Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ελληνική Ομάδα Διάσωσης. Τιμήθηκαν για την προσφορά τους στην Αιτή.

Αναγνώριση στην ανθρωπιστική προσφορά της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης (ΕΟΔ), που με το τελευταίο της κατόρθωμα - τη διάσωση ενός εικοσιτετράχρονου από τα συντρίμμια ξενοδοχείου στη σεισμόπληκτη Αϊτή - προκάλεσε το ενδιαφέρον όλου του κόσμου, ήταν η τελετή που έγινε στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης στις 2 Φεβρουαρίου.
Ο πρόεδρος της Ομάδας, κ. Θανάσης Σωτηράκης, επεσήμανε ότι με την συγκεκριμένη πράξη "αυξήσαμε τα ποσοστά του φιλελληνισμού σε όλο τον πλανήτη" και δεν παρέλειψε να μιλήσει για τη Θεσσαλονικιά επιχειρηματία που κάλυψε το σύνολο του κόστους της αποστολής στην Αϊτή.
"Αυτό που ζήσαμε στην Αϊτή δεν μπορεί να συγκριθεί με καμία άλλη αποστολή μας. Η κατάσταση είναι τραγική. Οι άνθρωποι πίνουν λάσπη,
ζουν μέσα στα σκουπίδια. Ήταν σαν να πήγαν στην κόλαση και να γύρισαν" λέει ο 39χρονος Απόστολος Δέδας, που πήρε μέρος στην επιχείρηση.
Οκτώ άνδρες και δύο γυναίκες βρέθηκαν στα χαλάσματα της Αϊτής στις 22 Ιανουαρίου, εννιά μέρες μετά το φονικό σεισμό. Τρεις από από αυτούς προχώρησαν στη διάσωση του 24χρονου.
Ο 40χρονος αρχηγός της αποστολής και πατέρας δύο παιδιών, ο Απόστολος Δέδας, είναι στην ομάδα από το 1997 και έχει πρωταγωνιστήσει στη δραματική διάσωση της Έφης Σοφύλου από τα χαλάσματα της ΡΙΚΟΜΕΞ, το Σεπτέμβριο του 1999, μετά τον καταστροφικό σεισμό της Αθήνας. Επίσης, ήταν από τους εθελοντές που εστάλησαν στην Τουρκία μετά από το σεισμό της ίδιας χρονιάς.
Ο Ζήσης Κουσαξίδης ανήκει στην ομάδα εδώ και οκτώ χρόνια και σήμερα είναι επικεφαλής του πεδίου δράσης. Έχει συμμετάσχει σε αποστολές στο Μαρόκο και την Αλγερία, ενώ πρωταγωνίστησε και στην κατάσβεση των πυρκαγιών της Αττικής.
Η εκ Σκοτίας ορμώμενη Κάρμεν Μιχάλκα, μέλος της ΕΟΔ, εργάζεται στην Αθήνα ως σεκιούριτι τα τελευταία χρόνια και η συμμετοχή της στην αποστολή της Αϊτής είναι η παρθενική της.
Η Ταυτότητα της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης (ΕΟΔ)
Η ΕΟΔ είναι μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση Έρευνας και Διάσωσης και οι εθελοντές - μέλη της συμμετείχαν σε επιχειρήσεις από το 1978.
Από το 1994 λειτουργεί με τη μορφή σωματείου. Έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη και διαθέτει 25 παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα. Είναι πιστοποιημένη από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και από το INSARAG των Ηνωμένων Εθνών.
Με δυναμικό 1.100 εθελοντών, συμμετέχει σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η αποστολή στην Αϊτή είναι η 17η, ενώ έχει συμμετάσχει και στα αναπτυξιακά προγράμματα των πληγεισών περιοχών, με χαρακτηριστικότερη την ανασυγκρότηση του συστήματος Υγείας στη Σερβία το 1999.
Στην Αϊτή έστειλε δύο αποστολές και θα ιδρύσει κέντρο περίθαλψης και ψυχολογικής υποστήριξης ορφανών παιδιών.
www.e-typos.com

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια