Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Αρχαιολογικά ευρήματα στον Παλαμά Καρδίτσας!

Αρχαιολογικούς χώρους, τόσο των προϊστορικών όσο και των ιστορικών χρόνων, μπορεί να συναντήσει ο επισκέπτης στο Δήμο Παλαμά, στην Καρδίτσα. Τα ευρήματα που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη έρχονται να ενισχύσουν την επιχειρηματολογία των ερευνητών που πιστεύουν ότι η Θεσσαλία δεν ανήκε απλώς στην περιφέρειες του μυκηναϊκού κόσμου.
Μέσα στη σύγχρονη πόλη, στον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο "Μαγούλα Παπουτσή" ή "Χαντάκι Μαγούλα" κατά τη διάρκεια εκσκαφών για την ανέγερση οικοδομής σε οικόπεδο επί της οδού Θερμοπυλών αποκαλύφθηκαν κεραμική και αρχιτεκτονικά λείψανα αρχαίου οικισμού.
Κατά τη διάρκεια ανασκαφικής έρευνας αποκαλύφθηκε τμήμα αρχαίου τείχους, σε
βάθος 2,72 μέτρων. Το τείχος εμφανίστηκε σε μήκος 6.30 μέτρων και έχει πλάτος 1,60 μέτρα.
Όπως αναφέρει ο αρχαιολόγος Λεωνίδας Χατζηαγγελάκης διευθυντής της ΛΔ΄Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, είναι κατασκευασμένο από καλής ποιότητας ντόπιους ασβεστόλιθους και διατηρείται σε ύψος τριών δόμων. Οι παρειές του έχουν πολύ καλή αρμογή, είναι πελεκημένες και ευθυγραμμισμένες εξωτερικά, ενώ το γέμισμα του είναι από απορρίμματα λίθων ακανόνιστου μεγέθους, λατύπη και χώμα. Από τη μελέτη της κεραμικής και τα μέχρι τώρα ευρήματα διαπιστώνεται η κατοίκηση κυρίως στην ύστερη εποχή του χαλκού, με αρκετά ωστόσο δείγματα κεραμικής και της μέσης εποχής χαλκού. Η ερυθρά βαφή συναντάται συχνά και στην περίπτωση του Παλαμά, στα ολόβαφα αγγεία.
Η αποκάλυψη ακόμα μιας μυκηναϊκής θέσης, στην "καρδιά" του Θεσσαλικού κάμπου, έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για την έρευνα όσο αφορά την εξάπλωση του μυκηναϊκού κόσμου πέραν των μέχρι τώρα παραδεκτών βόρειων ορίων του από την πλειονότητα των ερευνητών. Espresso

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια