Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Προσκοπισμός: 100 χρόνια στην Ελλάδα (1910 2010)

Το 2010 είναι ένα έτος γιορτής για το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, αφού γιορτάζει την εκατοντάχρονη πορεία του, η οποία είναι συνδεδεμένη στενά με την ελληνική κοινωνία και έχει καταξιωθεί από αυτή για το παιδαγωγικό του έργο.
Αλήθεια ποιος από εμάς που υπήρξαμε Πρόσκοποι, δεν έχει σκεφθεί στη μετέπειτα ζωή του το νόμο και την υπόσχεση που είχε δώσει, όταν εντασσόταν στις τάξεις του Προσκοπισμού;
Σε ποιόν δεν έχει ζητηθεί βοήθεια από τους φίλους του, τους συμμαθητές του ή οποιοδήποτε άλλο ημεδαπό ή αλλοδαπό και δεν αναλογίσθηκε την ουσία της υπόσχεσης "Να βοηθά κάθε άνθρωπο και σε κάθε περίσταση";
Λόγια σοφά που ανταποκρίνονται πλήρως στο 4ο άρθρο του
νόμου, την αγάπη που είναι εναρμονισμένη με τη διδασκαλία της χριστιανική πίστης.
Ο Προσκοπισμός δεν είναι μια φιλανθρωπική οργάνωση που διευθύνεται από "ανθρώπους του καλού κόσμου", που θέλουν να εργασθούν για τα φτωχά παιδιά, ούτε μια στρατιωτική προεκπαίδευση, που προσπαθεί να μεταβάλλει το παιδί σε άντρα, αλλά είναι ένα παιχνίδι, όπως γράφει ο Baklen Powell, στο οποίο οι μεγαλύτεροι αδελφοί δημιουργούν για τους μικρότερους αδελφούς τους ένα ηθικά υγιές περιβάλλον και τους προσφέρουν απασχολήσεις, ικανές να τους βοηθήσουν για να γίνουν καλοί πολίτες.
Τίποτα δεν είναι πιο σπουδαίο από το να διαμορφώνεις και να υποβοηθείς τη συγκρότηση της προσωπικότητας αυτών που θα είναι αυριανοί ενήλικες.
Ο Προσκοπισμός είναι η πρώτη οργάνωση νεολαίας στον κόσμο που τόνισε την ιδιαίτερη σημασία που έχει στη διάπλαση και στην εξέλιξη της προσωπικότητας του παιδιού η γνωριμία της φύσης και της ζωής κοντά της.
Γι αυτό τα μέλη της Προσκοπικής Κινήσεως συνειδητοποιούν καλύτερα την ανάγκη διατήρησης της οικολογικής ισορροπίας αλλά και το ρόλο και τις ευθύνες του ανθρώπου απέναντι στη φύση.
Ο Θεός μας χάρισε, για να ζούμε, ένα κόσμο, που είναι γεμάτος ομορφιά και θαύματα και μας έδωσε μάτια για να τον βλέπουμε και μυαλό για να τον καταλαβαίνουμε. Ειδικότερα το δάσος είναι ένα εργαστήρι, ένας τόπος αναψυχής, ένα τόπος ευλογημένος που δίκαια θα αναφωνήσομε το "ως εμεγαλύνθη τα έργα σου, Κύριε, πάντα εν σοφία εποίησες", προσπαθώντας να εμβαθύνομαι το μεγαλείο της φύσης.
Προσκοπισμός σημαίνει διάπλαση του χαρακτήρα, ομαδικό πνεύμα, εμπιστοσύνη στον εαυτόν σου.
Σημαίνει φροντίδα για το περιβάλλον, μάθηση των κανόνων ζωής, αυτοσεβασμός και σεβασμός των άλλων.
Προσκοπισμός είναι ψυχαγωγία με σκοπό.
Είναι η πυξίδα, που θα οδηγήσει τους νέους με ασφάλεια μέσα από τις δύσκολες και γεμάτες ανησυχίες στενωπούς των χρόνων της εφηβείας αλλά και μετά από αυτή την περίοδο θα τους κατευθύνει σε ολόκληρη την ενήλικη ζωή τους.
Μανώλης Περάκης
Πρώην Περιφ.Έφορος Λασιθίου.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια