Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

΄Ερευνες στον Κορινθιακό απο Βρετανούς

Πολυμελής επιστημονική ομάδα από το Εθνικό Ωκεανογραφικό Κέντρο του Σαουθάμπτον στη Βρετανία μελετά τον Κορινθιακό κόλπο, προκειμένου να αποκρυπτογραφήσει τη γεωλογική "ταυτότητα" της περιοχής, αλλά και τους μηχανισμούς που συντελούν στην παραμόρφωση του φλοιού της Γης και του πυθμένα της θάλασσας.
"Το ρήγμα στον Κορινθιακό είναι ένα ιδανικό φυσικό εργαστήριο για τη μελέτη του
φαινομένου της κίνησης των τεκτονικών πλακών και της ενεργοποίησης των ρηγμάτων", σημειώνει το μέλος της αποστολής δρ. Λίζα Μακνίλ. "Το ρήγμα είναι σχετικά πρόσφατο, μιλώντας με γεωλογικούς όρους, καθώς η ηλικία του είναι μόλις 5 εκατομμυρίων ετών, και μπορούμε να κατανοήσουμε με ευκολία τις δυνάμεις που το επηρεάζουν, δεδομένου ότι δεν έχει αλλοιωθεί από έντονα γεωλογικά φαινόμενα. Η διαδικασία, όμως, της ενεργοποίησης του ρήγματος προκαλεί καταστρεπτικούς σεισμούς στην περιοχή", συμπληρώνει η ίδια.
Αξιοποιώντας τα υπάρχοντα δεδομένα, όπως τις καταγραφές μικρής έντασης σεισμικών δονήσεων στην περιοχή, οι επιστήμονες αναλύουν την εξέλιξη του ρήγματος. Με βάση τις μετρήσεις αυτές, μπορούν να καταγράψουν ένα λεπτομερές δίκτυο ρηγματώσεων, ώστε να είναι δυνατή η έγκαιρη ενημέρωση σε περίπτωση ενεργοποίησης του ρήγματος, η οποία προκαλεί τους σεισμούς.
Το ρήγμα στον Κορινθιακό έχει μήκος περίπου 100 χιλιομέτρων και οι δύο πλευρές του, η βόρεια και η νότια, απομακρύνονται περίπου 15 χιλιοστά κάθε χρόνο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η διαπίστωση ότι πριν από 400 χιλιάδες χρόνια περίπου ο Κορινθιακός ήταν χωρισμένος σε δύο λεκάνες μήκους 20 έως 50 χιλιομέτρων, οι οποίες με την πάροδο του χρόνου ενώθηκαν, δημιουργώντας τον Κορινθιακό όπως τον γνωρίζουμε σήμερα .National Oceanography Centre,Southampton.
ET

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια