Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

"Πώς θα γίνω Αστροναύτης;"

Το επάγγελμα του Αστροναύτη είναι δύσκολο αλλά συγχρόνως εξαιρετικά γοητευτικό.
Ας γνωρίσουμε λοιπόν κάποιον που, έχοντας ως παιδικό όνειρο να γίνει αστροναύτης, πήρε μια γεύση από το τι σημαίνει να δουλεύει κανείς στο Διάστημα!
Η Ευρώπη αποφάσισε να ανανεώσει το ....
Ευρωπαϊκό Σώμα Αστροναυτών και κάλεσε τους Ευρωπαίους να κάνουν αίτηση για να γίνουν αστροναύτες. Σχεδόν 9.000 άτομα έκαναν αίτηση, μεταξύ των οποίων και 173 Έλληνες πολίτες.
Όλοι αυτοί πέρασαν από μια σειρά δύσκολων και απαιτητικών διαδικασιών που κράτησαν έναν ολόκληρο χρόνο! Τελικά, ένας Έλληνας έφτασε στον τελικό, ο Ευάγγελος Καϊμακάμης. Και μπορεί να μην επιλέχθηκε στην τελική εξάδα, όμως κατάφερε να πλησιάσει τόσο κοντά όσο κανείς άλλος συμπατριώτης μας και να πάρει μια πραγματική γεύση από το τι σημαίνει να είναι κανείς αστροναύτης.
Προκαλέσαμε τον κύριο Καϊμακάμη σε μια συζήτηση, για να μοιραστεί μαζί μας και
μαζί σας τις εμπειρίες του και να δώσει συμβουλές σε όλους τους επίδοξους αστροναύτες, καθώς στο μέλλον οι ευκαιρίες θα είναι περισσότερες! Ήδη ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος προετοιμάζεται να στείλει αστροναύτες στη Σελήνη, ενώ μέχρι το 2035 θα στείλουν ανθρώπους και στον πλανήτη Άρη. Διαβάστε προσεχτικά γιατί...που ξέρετε; Ίσως κάποιος η κάποια από εσάς γίνει ο πρώτος Έλληνες που θα πατήσει στον Άρη!.
* Γιατί κάνατε αίτηση να γίνετε αστροναύτης;
Το επάγγελμα του αστροναύτη ήταν ένα παιδικό όνειρο για μένα!. Η αγάπη μου για την πτήση και τη διαστημική εξερεύνηση με ώθησαν να προσπαθήσω να συμμετάσχω ενεργά σε αυτή την προσπάθεια.
* Τι κερδίσατε από αυτή την εμπειρία;
Γνώρισα τις δυνατότητες αλλά και τα όριά μου. Επίσης, γνώρισα μερικούς εξαιρετικά ενδιαφέροντες ανθρώπους και βέβαια αστροναύτες! Και είδα από κοντά τη σημαντική προσπάθεια που κάνουν οι Ευρωπαίοι στη Διαστημική.
* Πώς είναι η ζωή του αστροναύτη στο Διάστημα;
Η ζωή στο Διάστημα είναι γεμάτη. Οι αστροναύτες πρέπει να ασκούνται εντατικά επί δύο ώρες τουλάχιστον, έπειτα πρέπει να ασχολούνται με τις εργασίες συντήρησης του διαστημικού σταθμού ή του διαστημόπλοιου, αλλά και να εκτελούν πολλά επιστημονικά πειράματα και να στέλνουν τα δεδομένα στο κέντρο ελέγχου στη Γη. Αν χρειαστεί να κάνουν εργασίες έξω από το διαστημικό όχημα, όπως για παράδειγμα επισκευές, αιωρούνται στο κενό του Διαστήματος φορώντας τη διαστημική στολή.
* Πώς μπορεί να γίνει κανείς αστροναύτης;
Χρειάζεται να έχει σπουδάσει κάποια θετική επιστήμη (μαθηματικά, φυσικά, χημεία, πολυτεχνείο, βιολογία ή ιατρική ή να είναι επαγγελματίας πιλότος. Μετά περνάει μια σειρά από τεστ γνώσεων και ικανοτήτων, καθώς και από ιατρικές εξετάσεις και συνεντεύξεις.
* Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του καλού αστροναύτη;
Είναι ένας απόλυτα καταρτισμένος και καλά εκπαιδευμένος άνθρωπος που έχει σταθερό χαρακτήρα και σωστή κρίση σε δύσκολες συνθήκες. Επίσης, θα πρέπει να είναι ικανός να συνεργάζεται άψογα με τους συναδέλφους του, καθώς σε μια διαστημική αποστολή μπορεί να συμβούν πολλά απρόοπτα, και τότε πρέπει να συνεργαστεί ομαδικά. Εκτός αυτού, θα πρέπει να έχει τη διάθεση να μαθαίνει συνεχώς, αφού εκπαιδεύεται διαρκώς για να είναι πολύ καλός στη δουλειά του.
*Με τι ασχολείστε τώρα;
Είμαι γιατρός, ειδικευόμενος στην πνευμολογίας στη Θεσσαλονίκη και παράλληλα ολοκληρώνω τη διδακτορική διατριβή μου στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
* Ποια είναι τα χόμπι σας;
Η πτήση με ελαφρά αεροπλάνα, η ιστιοπλοΐα, οι καταδύσεις, η ορειβασία, η σκοποβολή, αλλά και η μουσική, το θέατρο και η ποίηση. Μέσα σε όλα αυτά προσπαθώ πάντα να βρίσκω χρόνο για τους φίλους μου! Αυτές οι δραστηριότητές μου με βοήθησαν να είμαι ένας καλός υποψήφιος αστροναύτης.
* Πώς μπορεί να προετοιμαστεί κανείς για να γίνει αστροναύτης;
Θα πρέπει σίγουρα να του αρέσουν τα θέματα του Διαστήματος και να είναι μελετηρός και εργατικός. Θα βοηθήσει να έχει ασχολίες σχετικές με αεροπορία, καταδύσεις και άλλες ανάλογες δραστηριότητες και βέβαια να προσπαθήσει να ξεχωρίσει στον τομέα της επιστήμης που σπούδασε. Είναι σημαντικό να γυμνάζεται για να διατηρείται σε καλή φυσική κατάσταση, μακριά από επιβλαβείς συνήθειες. Ελπίζω κάποιος από όλους σας να κατορθώσει να κάνει αυτό το όνειρο πραγματικότητα και να φτάσει πραγματικά πολύ...ψηλά!
ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ

(Αφιερωμένο στον Λεο, του εύχομαι να φτάσει ψηλά ...ΤΕΣΣΑ)

ΣΧΟΛΙΑ

2 Σχόλια