Μια από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις στη μελέτη της ανθρώπινης εξέλιξης παρουσίασαν έντεκα ερευνητικές ομάδες στο περιοδικό Science: Tο προφίλ του Ardipithecus ramidus, ενός πιθανού προγόνου του ανθρώπου που έζησε στην Αιθιοπία πριν από 4,4 εκατομμύρια χρόνια, δηλαδή πάνω από ένα εκατομμύριο χρόνια νωρίτερα από το
διάσημο αυστραλοπίθηκο «Λούσι».
Ο θηλυκός αρδιπίθηκος που ονομάστηκε χαϊδευτικά «Αρδι» συναρμολογήθηκε με κόπο από 125 θραύσματα οστών. Είχε ύψος 1,2 μέτρα και βάρος γύρω στα 54 κιλά.
Περπατούσε στα δύο πόδια, διατηρούσε όμως την ικανότητα να αναρριχάται στα δέντρα που κάλυπταν τότε την περιοχή του ποταμού Αουάς της Αιθιοπίας, 225 χλμ από την Αντίς Αμπέμπα και κοντά στο σημείο όπου είχε βρεθεί το 1974 η «Λούσι» του είδους Australopithecus afarensis.
Associated Press
Το εντυπωσιακό με την «Αρδι» είναι ότι τα ανατομικά χαρακτηριστικά της διαφέρουν από του χιμπατζή πολύ περισσότερο από ό,τι φαντάζονταν οι επιστήμονες, ανέφερε ο ανθρωπολόγος Σ. Όουεν Λάβτζοϊ του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Κεντ στο Οχάιο.
Οι παλαιοανθρωπολόγοι εκτιμούν σήμερα ότι ο τελευταίος κοινός πρόγονος του ανθρώπου και του χιμπατζή έζησε στην Αφρική πριν από 5 με 6 εκατομμύρια χρόνια. Τα χαρακτηριστικά του Α.ramidus υποδεικνύουν τώρα ότι η γενεαλογική γραμμή του ανθρώπου εξελίχθηκε ιδιαίτερα γρήγορα μετά το διαχωρισμό της από την εξελικτική γραμμή του χιμπατζή.
Αν ευσταθούν οι εκτιμήσεις των ερευνητών, ο αρδιπίθηκος έδωσε τη θέση του στον αυστραλοπίθηκο, ο οποίος μετεξελίχθηκε στον Homo erectus, από τον οποίο προέκυψε πριν από περίπου 200.000 χρόνια ο σύγχρονος Homo sapiens..
0 Σχόλια