* Το Αδριάνειο.
Στο τέρμα της οδού Αιόλου και στην διασταύρωσή της με την οδό Αδριανού, υπάρχει ένας αρχαιολογικός χώρος που φέρει διάφορα ονόματα:
Στοά Αδριανού, Γυμνάσιο βιβλιοθήκη Αδριανού κλπ. Στο χώρο αυτό έχουν γίνει πολλές ανασκαφές και έχουν βρεθεί αρχαία ερείπια, πολλά γλυπτά και επιγραφές.
* Το ωρολόγιο του Ανδρόνικου.
Στο τέρμα της οδού Αιόλου επίσης, αλλά στους πρόποδες της Ακρόπολης, υπάρχει ένα ιδιόρρυθμο κτίριο που το έχτισε ο αστρονόμος Ανδρόνικος για να χρησιμεύσει σαν μετεωρολογικός σταθμός και σαν ωρολόγιο. Συνήθως το μνημείο αυτό ονομάζεται Ωρολόγιο του Κυρρήστου, γιατί ο Ανδρόνικος είχε πατρίδα του την Κύρρο της Συρίας.
* Η πύλη του Αδριανού.
Η πύλη του Αδριανού βρίσκεται στην αρχή της λεωφόρου Συγγρού και λέγεται ότι κτίστηκε απ τον Αδριανό, όχι σαν πύλη αλλά σαν αψίδα. Η επικρατέστερη άποψη είναι ότι κτίστηκε προς τιμήν του άρχοντα Αδριανού, λίγα χρόνια μετά το θάνατό του.
* Το Θησείο.
Από τα μνημεία της Αθήνας, το Θησείο, διασώθηκε σχεδόν όπως ήταν και στην αρχαιότητα. Με τη διαφορά, ότι αμφισβητείται αν ο ναός αυτός ήταν πραγματικά αφιερωμένος στον ημίθεο Θησέα, που φέρει το όνομά του. Το Θησείο, όπως και ο Παρθενώνας, είναι ναός Δωρικού ρυθμού, χτισμένος από μάρμαρο της Πεντέλης. Πότε ακριβώς χτίστηκε δεν είναι γνωστό. Άλλοι υποστηρίζουν ότι χτίστηκε πριν από τον Παρθενώνα και άλλοι μετά. Το βέβαιο πάντως είναι ότι το Θησείο χτίστηκε στα χρόνια του Περικλή.
* Ο Κεραμεικός.
Στην οδό Πειραιώς και κοντά στην μεγάλη εκκλησία της Αγίας Τριάδας, βρίσκεται ο Κεραμεικός, το νεκροταφείο όπου οι Αθηναίοι έθαβαν τα οστά των δοξασμένων ανδρών. Τα μνημεία που βρέθηκαν στον Κεραμεικό έχουν μεταφερθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο.
* Το Στάδιο.
Όπως τα θέατρα και τα ωδεία, έτσι και τα στάδια χτίζονταν απ τους αρχαίους Έλληνες, στις ράχες των λόφων. Έτσι και το Παναθηναϊκό Στάδιο, χτίστηκε απ τους αρχαίους στους πρόποδες του λόφου Αρδηττού το 330 π.Χ. την εποχή που άρχοντας στην Αθήνα ήταν ο Λυκούργος και το 140 μ.Χ. ανακαινίσθηκε από τον ευεργέτη των Αθηνών Ηρώδη τον Αττικό.
Τότε έγινε όλο μαρμάρινο και απέκτησε και τα μεγαλοπρεπή του προπύλαια που σήμερα δεν υπάρχουν πια. Στο Στάδιο, διεξάγονταν οι Παναθηναϊκοί Αγώνες.
Με τον καιρό όμως, κατεστράφη ως την ημέρα που η Ελλάδα ορίστηκε ως η πρώτη χώρα, απ όπου θα ξαναζωντάνευαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Τότε ο μεγάλος ευεργέτης Γεώργιος Αβέρωφ, αναμαρμάρισε το Στάδιο, με αρχιτέκτονα τον Αναστάσιο Μεταξά. Έτσι από το 1896 άρχισε πάλι το αρχαίο στάδιο να δέχεται τους αθλητές μας ως τις ημέρες μας.
tampouloukia.gr
- ΑΡΧΙΚΗ
- ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
- _Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ
- _ΥΓΕΙΑ
- _ΑΝΑΠΗΡΙΑ
- _ΚΟΣΜΟΣ
- _ΕΛΛΑΔΑ
- _ΝΕΑ
- _ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
- LIFESTYLE
- _ΣΟΟΥ ΜΠΙΖ
- _SHOWBIZ
- _VIDEO
- _ΜΟΔΑ
- _ΟΜΟΡΦΙΑ
- _ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
- _ΖΩΔΙΑ
- ΘΕΜΑΤΑ
- _ΑΘΛΗΤΙΚΑ
- _ΔΙΑΦΟΡΑ
- _HUMOR
- _ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
- _ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
- _ΠΑΡΑΞΕΝΑ
- _ΓΙΟΡΤΕΣ
- Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ
- ΑΡΧΕΙΑ
- _ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
- ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
- _FACEBOOK
- _TWITTER
- _YOUTUBE
0 Σχόλια