Αρνί τσιγαριαστό
Υλικά
1 κιλό αρνί
1 φλιτζάνι ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
ρίγανη
Εκτέλεση:
Βάζουµε το ελαιόλαδο σε µία κατσαρόλα και όταν ζεσταθεί ρίχνουµε το κρέας κοµµένο κοµµάτια και ανακατεύουµε συνεχώς µέχρι να ροδίσει.
Χαµηλώνουµε τη θερµοκρασία και ψήνουµε το κρέας, προσθέτοντας νερό αν χρειαστεί.
Όταν είναι έτοιµο, δυναµώνουµε τη φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς µέχρι να «αφρίσει» το ελαιόλαδο.
Στο τέλος ρίχνουµε τη ρίγανη.
Γαμοπίλαφο
Υλικά
-1 κούπα ρύζι καρολίνα
-4 κούπες ζωμό κρέατος
-χυμό 1 ½ λεμονιού
-αλάτι
Προετοιμασία
Για το γαμοπίλαφο χρειαζόμαστε ζωμό κρέατος.
Ο ζωμός αυτός προέρχεται συνήθως από γίδα βραστή και ετοιμάζεται ως εξής.
Βάζουμε το κρέας να βράζει και πετάμε το πρώτο νερό.
Στη συνέχεια, το βράζουμε σε καθαρό νερό και αλατοπιπερώνουμε .
Όταν το κρέας είναι έτοιμο, κρατάμε το ζωμό για το γαμοπίλαφο.
Βάζουμε το ζωμό να βράσει σε δυνατή φωτιά, και αφού βράσει, προσθέτουμε το ρύζι και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία.
Το αφήνουμε να πάρει μια-δυο βράσεις, 5-8 λεπτά περίπου ανακατεύοντας το διαρκώς και κλείνουμε το μάτι, στην κοπελιά απέναντι!
Προσθέτουμε το αλάτι και το χυμό λεμονιού και το αφήνουμε 2-3 λεπτά να ρουφήξει τα…. υγρά του χωρίς όμως να μας γίνει και σπυρωτό.
Σερβίρουμε σε ρηχό πιατάκι.
Χοχλιοί Μπουμπουριστοί
Υλικά
-1/2 κιλό χοχλιούς χοντρούς
-1 ποτήρι ελαιόλαδο
-1/2 ποτήρι ξύδι
-1 κουταλιά δενδρολίβανο
-αλάτι
Προετοιμασία
Βάζουμε τους χοχλιούς σε μία λεκάνη με νερό και τους αφήνουμε μέσα μέχρι να βγάλουν έξω τα κεφάλια τους, τους ξεχωρίζουμε εάν έχουν κολλήσει μεταξύ τους.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό μέχρι τη μέση και μόλις βράσει τους ρίχνουμε μέσα και τους αφήνουμε για δέκα λεπτά.
Κατόπιν, πετάμε το νερό και τους καθαρίζουμε καλά.
Πετάμε όσους δεν έχουν βγάλει το κεφάλι τους έξω και ξεπλένουμε πολύ καλά με κρύο νερό και τους ξαναβράζουμε για 1/2 ώρα με λίγο αλάτι.
Βάζουμε το λάδι σ’ ένα τηγάνι να ζεσταθεί και τους ρίχνουμε μέσα αφού τους σουρώσουμε. Ρίχνουμε και το ξύδι, το δεντρολίβανο με λίγο αλάτι και σε σιγανή φωτιά τους αφήνουμε να ψηθούν. Σταδιακά τους ανακατεύουμε.
Οι χοχλιοί είναι έτοιμοι να σερβιριστούν σε βαθιά πιατέλα με όλη τους την σάλτσα.
Μανώλης Φ.
Υλικά
1 κιλό αρνί
1 φλιτζάνι ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
ρίγανη
Εκτέλεση:
Βάζουµε το ελαιόλαδο σε µία κατσαρόλα και όταν ζεσταθεί ρίχνουµε το κρέας κοµµένο κοµµάτια και ανακατεύουµε συνεχώς µέχρι να ροδίσει.
Χαµηλώνουµε τη θερµοκρασία και ψήνουµε το κρέας, προσθέτοντας νερό αν χρειαστεί.
Όταν είναι έτοιµο, δυναµώνουµε τη φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς µέχρι να «αφρίσει» το ελαιόλαδο.
Στο τέλος ρίχνουµε τη ρίγανη.
Γαμοπίλαφο
Υλικά
-1 κούπα ρύζι καρολίνα
-4 κούπες ζωμό κρέατος
-χυμό 1 ½ λεμονιού
-αλάτι
Προετοιμασία
Για το γαμοπίλαφο χρειαζόμαστε ζωμό κρέατος.
Ο ζωμός αυτός προέρχεται συνήθως από γίδα βραστή και ετοιμάζεται ως εξής.
Βάζουμε το κρέας να βράζει και πετάμε το πρώτο νερό.
Στη συνέχεια, το βράζουμε σε καθαρό νερό και αλατοπιπερώνουμε .
Όταν το κρέας είναι έτοιμο, κρατάμε το ζωμό για το γαμοπίλαφο.
Βάζουμε το ζωμό να βράσει σε δυνατή φωτιά, και αφού βράσει, προσθέτουμε το ρύζι και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία.
Το αφήνουμε να πάρει μια-δυο βράσεις, 5-8 λεπτά περίπου ανακατεύοντας το διαρκώς και κλείνουμε το μάτι, στην κοπελιά απέναντι!
Προσθέτουμε το αλάτι και το χυμό λεμονιού και το αφήνουμε 2-3 λεπτά να ρουφήξει τα…. υγρά του χωρίς όμως να μας γίνει και σπυρωτό.
Σερβίρουμε σε ρηχό πιατάκι.
Χοχλιοί Μπουμπουριστοί
Υλικά
-1/2 κιλό χοχλιούς χοντρούς
-1 ποτήρι ελαιόλαδο
-1/2 ποτήρι ξύδι
-1 κουταλιά δενδρολίβανο
-αλάτι
Προετοιμασία
Βάζουμε τους χοχλιούς σε μία λεκάνη με νερό και τους αφήνουμε μέσα μέχρι να βγάλουν έξω τα κεφάλια τους, τους ξεχωρίζουμε εάν έχουν κολλήσει μεταξύ τους.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό μέχρι τη μέση και μόλις βράσει τους ρίχνουμε μέσα και τους αφήνουμε για δέκα λεπτά.
Κατόπιν, πετάμε το νερό και τους καθαρίζουμε καλά.
Πετάμε όσους δεν έχουν βγάλει το κεφάλι τους έξω και ξεπλένουμε πολύ καλά με κρύο νερό και τους ξαναβράζουμε για 1/2 ώρα με λίγο αλάτι.
Βάζουμε το λάδι σ’ ένα τηγάνι να ζεσταθεί και τους ρίχνουμε μέσα αφού τους σουρώσουμε. Ρίχνουμε και το ξύδι, το δεντρολίβανο με λίγο αλάτι και σε σιγανή φωτιά τους αφήνουμε να ψηθούν. Σταδιακά τους ανακατεύουμε.
Οι χοχλιοί είναι έτοιμοι να σερβιριστούν σε βαθιά πιατέλα με όλη τους την σάλτσα.
Μανώλης Φ.
0 Σχόλια